lauantai 15. helmikuuta 2014

Sochi Pairs podium

Pariluistelun olympiavoitto meni odotetusti Volosozhar/Trankoville. He kyllä vaikuttivat todella jännittyneiltä sekä lyhyt- että vapaaohjelmassaan. Jännityksen takia kumpikaan ohjelma ei noussut sellaiselle tasolle, mitä ne olisivat voineet olla, vaan tiukka keskittyminen näkyi pidättyväisyytenä ja varovaisuutena liikkeissä. Vapaaohjelman lopussa nuo valtavat paineet ja odotukset, joita he ovat saaneet kantaa jo monta vuotta, purkautuivat. Pariahan on pidetty kultamitalisuosikkeina jo siitä lähtien kun he ensikerran aloittivat yhdessäluistelun 2010. Mielestäni heidän Jesus Christ Superstar -ohjelmansa ei ole mikään mestariteos, mutta teknisesti he olivat ylivertiaisia muihin nähden ja myös toki komponenttipuolella omalla tasollaan yhdessä saksalaisten kanssa. Viimeisimpien tietojen mukaan pari ei olisikaan lopettamassa näihin kisoihin, vaan jatkamassa jopa vuoteen 2018 asti. Tämä olisi mahtavaa, sillä pariluistelussa tarvitaan tällaisia huippupareja ja edelläkävijöitä!

Hopeakin meni Venäjälle, ehkä hiukan yllättäen. Stolbova/Klimov edustavat uutta luistelijapolvea ja tähän asti heidän parhaimpiin saavutuksiinsa kuuluvat junioreitten MM-hopea vuodelta 2011 sekä tämän vuoden EM-hopea. Heidän ohjelmansa olivat hyvin moderneja, lyhytohjelmana espanjalaistyylinen Surrender ja vapaaohjelmana erittäin omaperäinen Addams Family, jonka koreografia paikoin on hassu ja lapsellinenkin. Tässä parissa erityisesti Stolbova vaikuttaa todella voimakkaalta ja vahvalta, hänen hyppyjen alastulot olivat dynaamisia ja varmoja kuten koko esiintyminenkin. Myös tämä pari oli erittäin keskittynyt suoritukseensa ja toivottavasti tulevaisuudessa näemme heiltä rentoutuneempina. Luulen, että he ovat tulleet jäädäkseen arvokisapalkintopalleille ja heillä on vielä monen monta menestyksekästä vuotta edessään.


photo: http://winter-games.reuters.com/sports/figure-skating


Saksan Savchenko/Szolkowy olivat ottaneet "kaikki tai ei mitään"-asenteen. Se näkyi erityisesti siinä, että vapaaohjelman loppuun oli sijoitettu tuo äärimmäisen vaikea kolmoisaxel-heitto, jonka onnistumisprosentti ei kilpailuissa heillä ole ollut kovinkaan hyvä. Pidin paljon heidän molemmista ohjelmistaan, Pink Pantherin he olivat ottaneet takaisin nyt lyhytohjelmakseen koska tuomarit eivät olleet pitäneet heidän aikaisemmasta ohjelmastaan. Myös heidän Pähkinänsärkijä-vapaansa oli kaunis ja tunnelmallinen, mutta sitä katsoessa tuli surullinen olo, kun alun kaatumisen jälkeen oli selvää, että heidän pitkäaikainen kultamitalitavoite oli lipumassa pois. Parin tavoite näistä kisoista oli kulta ja heille olikin suuri pettymys, kun se vaihtui pronssiin. Erityisesti Savchenko kyynelehti kukitustilaisuudessa (joita ei harmillisesti näytetä Yleltä) ja he vaikuttivat muutenkin todella pettyneitä kilpailuun. Mm. haastatteluissa he ovat valittaneet, että yleisö taputti Robinin kaatumiselle vapaaohjelmassa ja muistakin kilpailujärjestelyistä. Yllättäen Aliona myös ilmoitti haluavansa yhä jatkaa kilpajäillä ja etsivänsä uutta paria Robinin lopettaessa. Parin löytäminen voi olla vaikeaa, sillä Alionan tavoitteena on nyt vuoden 2018 kisat ja pari pitäisi siis löytää Saksasta. Alionalta ei siis tuo kultamitalihaave vieläkään poistunut.

Neljännelle sijalle jäivät kiinalaiset Pang/Tong. Myös heidän tavoitteensa oli voittaa, mutta erilaiset vammat ovat estäneet parin harjoittelemisen täysillä. Komponenttipuolella ja erityisesti esittämisessä he ovat ehdotonta huippua, he saavat pariluistelun näyttämään muultakin kuin vain tekniseltä suoritukselta. Pari lopettaa myöskin erittäin menestyksekkään ja pitkän 20-vuotisen uransa näihin kisoihin ja heidän seuraava etappinsa ovat häät, joita he ovat joutuneet siirtämään jotta he olisivat voineet keskittyä näihin kisoihin. 

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, jos Tatiana ja Maxim jatkavat vielä seuraaviin olympialaisiin. Stolbova & Klimov on kehittynyt hurjasti, heiltä voi jatkossa odottaa hyviä suorituksia ja sijoituksia. Mahtaakohan Alionalle löytyä paria Saksasta. Olen joskus miettinyt, että hän ja Alexander Smirnov voisivat olla hyvä pari. Yuko Kawaguti on muutaman vuoden Smirnovia vanhempi, eikä varmaan jatka seuraaviin olympialaisiin. Onko heidän tilanteestaan mitään tietoa tällä hetkellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kawaguti/Smirnovin tavoitteena ovat kevään MM-kisat jos Smirnov saa polvensa kuntoon. Smirnov on varmaan tottunut tuohon kevyeen ja pikkuruiseen Kawagutiin, olisikon Alionan kanssa luisteleminen vaikeampaa? :D Usein kyllä mietin, että jos Smirnovilla olisi joku "eläväisempi" pari, niin hänkin voisi puhjeta kukkaan kuten Trankov uuden parinsa kanssa.

      Poista