maanantai 10. helmikuuta 2014

Team Event thoughts

No niin, nyt siis joukkuekisa on ohi. Ennakkoon odotin paljon tätä kilpailumuotoa, mutta innostukseni laantui kilpailun edetessä. Joukkuekilpailu ei saavuttanut mitään suurta innostusta fanien ja luistelijoidenkaan joukossa. Monet luistelijat kertoivat haastatteluissa suhtautuvansa joukkukisaan kuin kenraaliharjoituksena yksilökilpailuun. Lisäksi luin kilpailijoiden kommentteja siitä, kuinka joukkuemitali ei ole yhtä arvokas kuin yksilömitali. Olen lukenut myös monia kirjoituksia, joissa joukkuekisaa kuvattiin ennalta-arvattavaksi ja epäkiinnostavaksi. Minuakin alkoi kilpailu jo puuduttaa lyhytohjelmien jälkeen. Vapaaohjelmat eivät tuoneet minkäänlaista muutosta mitalikolmikon järjestykseen ja itse asiassa jo miesten lyhytohjelman sekä pariluistelun lyhytohjelman jälkeen oli netissä laskelmia siitä, että Venäjä, Kanada ja USA tulevat tuossa järjestyksessä mitalit viemään. Mikäli joukkuemuotoista kilpailua tulevaisuudessa jatketaan, olisi ehkä parempi että kisassa luisteltaisiin joko pelkät lyhyt- tai vapaaohjelmat. Alunperin joukkuekisan tarkoitus oli kai ISU:n puolelta saada maita satsaamaan tasaisesti kaikkiin taitoluistelulajeihin. Etenkin pariluistelu on pitkään ollut vain muutaman maan panostuksen varassa ja mielestäni on hyvä, jos tällä tavalla saadaan enemmän maita lajin pariin.


photo: www.ctvnews.ca

Mitä sitten voi sanoa tuomaroinnista? Ainakin sen, että isäntämaan luistelijat saivat mukavan kotijääbonuksen pisteissään. Monet ovat jo huolissaan, voiko Lipnitskaya voittaa jopa Yuna Kimin yksilökisassa. Mielestäni Lipnitskaya on kyllä hyvin taitava luistelija, mutta hänen robottimainen esiintymistapa ja tulkinta sekä perusluistelutaito eivät ole lähelläkään esim. Carolina Kostneria tai Mao Asadaa. Lipnitskyia sai kuitenkin saman tasoiset komponenttipisteet, joten ero hänen aikaisempiin kansainvälisiin kisapisteisiin on suuri. Veikkaan vahvasti häntä olympiamitalistiksi ja kultamitalikaan ei olisi enää ihme. Yuna Kimillä ei ole varaa helpotuksiin, jos hän haluaa kisan voittaa. Myös Plushenkon pisteet olivat aika hupaisat, tuomareiden äänet hajautuivat mm. siirtymien osalta kuutosesta yhdeksikköön. Luulisi, että tuomareilla olisi jo yhtenäinen käsitys pistejärjestelmän kriteereistä... 

Olette varmaan lukeneet myös ranskalaisen L'Equipe -lehden kirjoituksesta, jonka mukaan USA:lla ja Venäjällä olisi diili näiden kisojen alla. Venäjän joukkuekullan vastineeksi USA:n Davis/Whiten tulisi saada kulta jäätanssista. Vastinetta näille huhuille tuli jo joukkuekisan tuomaroinnissa, jossa isäntämaan luistelijat saivat huikeita pisteitä kuten myös D/W, jotka jättivät Virtue/Moirin suurella piste-erolla taakseen. Eli draamaa on varmasti luvassa näiden kisojen myötä!

8 kommenttia:

 1. Mä mietin että miksi pitää keksiä tuollainen jotensakin teennäinen joukkuelaji, kun taitoluisteluperheeseen kuuluu jo joukkuelaji...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muodostelman esteenä Olympialaisissa on ilmeisesti se, että joukkueet lisäisivät liikaa kilpailijoiden määrää ja samalla myös kuluja.

   Poista
 2. Olen aika järkyttynyt tuomaroinnista. Lipnitskaya sai aivan liian korkeat komponenttipisteet, samoin Plushenko. Hirvittää, mihin tämä johtaa yksilökisassa, pystyykö Lipnitskayaa kukaan enää voittamaan. Ihme, että jäätanssissa Venäjän pareja ei nostettu ykkösiksi.

  Kotikisat ovat aina mielestäni vaikuttaneet pisteisiin. Toivon, että yksilökisassa ei nähdä samanlaista tuomarointia kuin joukkuekisassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäätanssissa I/K saivat vain pari pistettä Virtue/Moiria vähemmän! Uskon että jompi kumpi venäläispareista saa tuon pronssin yksilökisassa. Plushenko komponenttipisteet olivat kyllä aivan liian korkeat, jos saman ohjelman hapuilevine hyppyineen, ilman ylävartalon käyttöä ja helpoin siirtymin olisi esittänyt kuka tahansa muu, niin pisteet olisivat jääneet reilusti alhaisemmiksi. Machidan ja Reynoldsin olisi pitänyt mennä ehdottomasti hänen ohitseen vapaassa.

   Ärsyttää kun tuntuu siltä, että vaikka mitä pistejärjestelmiä kehitetään niin silti loppupeleissä politikointi ja liittojen sopimukset taitoluistelussa ratkaisevat.

   Poista
 3. Taitoluistelun ystävänä olen sitä mieltä että mitä enemmän luistelua katsottavana sen parempi (vielä kun saisimme muokan olympialajiksi). Mutta yhdyn kyllä kommentteihisi, esim kilpailun formaattia olisi tarve muuttaa. Minulla on alkanut mennä maku näistä olympialaisista, johtuen tuosta pisteytysasiasta. Miten ihmeessä Julia voi saada samat PCS-pisteet kuin Mao ja Carolina... Järkyttävää. Julia laittoi menemään niin varmasti että näemme luultavasti samanlaista varmuutta häneltä yksilökisassa. Vaikka Yuna luistelisi puhtaasti hänellä ei liene mahdollisuuksia voittoon. Julia saa Venäjä-bonusta ja lisäksi ansaitusti korkeat pisteet pirueteistaan. Hypyt eivät hänellä ole mitään kolmostasoa vaikka puhtaita ovatkin. Plushenkoa en jaksa edes kommentoida jäätanssista puhumattakaan. Vain Trankov/V:lle suon voiton ilomielin - jos he luistelevat virheittä.

  Tuomariskandaaliin liittyvät myös "ylimääräiset" dopingtestit kohteena Kanadan joukkue. Esim Osmond joutui kisapäivänään, ennen kisaa, antamaan näytteen ja saman koki muutama muukin Kanadan joukkueen johdon mukaan. Muut maat eivät ole joutuneet kokemaan vastaavaa. Epäselvää on kuka näytteet on määrännyt otettaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin myös noista kanadalaisten dopingtesteistä, joita tehtiin juuri ennen kisahetkeä. Minullakin alkoi mennä maku näistä kisoista kun jo heti alkupäivistä selvisi millä perusteella mitalit tullaan jakamaan. No, toivottavasti jotain positiivisia yllätyksiäkin nähdään.

   Poista
 4. Ihanaa, että Yusuru rikkoi ensimmäisenä miehenä 100 pisteen rajan miesten lyhytohjelmassa! Anuliisa ja Laura eivät mitenkään tuoneet tätä esiin selostuksessa. Brian Joubertista Anuliisa totesi, että hänellä on kuusi arvokisamitalia, vaikka tuo määrä koskee vain MM-kisoja. Areenan englanninkielinen selostus on mielestäni paljon parempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yuzurun maailmanennätys ja koko ohjelma oli huikea! Minäkin pidän paljon Areenan englanninkielisestä selostuksesta, varsinkin se mies osaa eläytyä ja kannustaa luistelijoita. On tosi lässäyttävää kun upean hypyn jälkeen vaan todetaan "neloistulppi, ehkä hieman vajaa" tms.
   Olen tosi iloinen että Joubert vihdoin onnistui Olympialaisisssa, ei siihen tarvittukaan kuin neljät Olympialaiset, mutta koskaan ei siis kannata luovuttaa! ;) Tästä päivästä tulee hieman haikeat ja surulliset fiilikset kun hän ja Daisuke kisaavat viimeistä kertaa urallaan. Daisuken ohjelma oli myös upea, kukaan ei taiteellisuudessa ole päässyt vielä hänen tasolleen.

   Poista