sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Sochi Men's podium

Miesten kisasta ei ehkä muodostunut niin jännittävää kuin alunperin odotettiin. Sekä lyhyt- että vapaaohjelmissa oli monilla luistelijoilla hapuilua. Kulta- ja hopeamitalit ratkaistiin kuitenkin jo lyhytohjelmakisassa jossa Yuzuru Hanyu sekä Patrick Chan pääsivät karkaamaan muilta selvästi. Hanyu luisteli maailmanennätyspisteet upealla lyhytohjelmallaan, jonka hän pystyi tulkitsemaan rennosti ja itsevarmasti. Sama meno ei kuitenkaan vapaaohjelmassa jatkunut, vaan hermostuminen näkyi selvästi nyt myös Hanyun luistelussa ja hänen kaksi hyppyään epäonnistuivat. Kaikki mahdollisuudet voittoon olikin annettu nyt Chanille, jonka olisi tarvinnut luistella puhdas ohjelma ja kulta olisi hänen. Chan ei kuitenkaan tässä onnistunut. Jo hänen kuuden minuutin veryttelyssä hypyt olivat epävarmoja ja sama hermostunut tunnelma jatkui hänen vapaassaan. Paljon pieniä ja suurempiakin virheitä mahtui ohjelmaan. Jopa kaksoisaxel sekä viimeinen piruetti tuottivat vaikeuksia. Näin kulta oli mennyt Japaniin ja Hanyulle, Chan joutui jäämään kakkoseksi. Varmasti suuri pettymys hänelle, sillä Chaniahan on pidetty kultamitalisuosikkina monta vuotta.

Kolmannesta sijasta olisi voinut muodostua hurja taisto, sillä marginaalit olivat niin pienet, että vain muutama piste erotti kymmenisen miestä tuosta kolmossijasta. Yllätykseksi Denis Ten nousi pronssille puhtaalla luistelullaan! Denis Ten voitti jo viime vuonna MM-hopeaa mutta tämän kauden hapuileva kulku ei nostanut häntä ennakkoon mitalisuosikiksi. Näin kuitenkin kävi ja Ten on varmasti iloinen suorituksestaan!

Jeremy Abbott kaatui erittäin pahan näköisesti lyhytohjelmassaan ja jäi maahan makoilemaan pitkäksi aikaa. Luulin jo hänen keskeyttävän, mutta yllättäen hän ponnahtikin takaisin ylös ja päättäväsen oloisesti hyppäsi loput hyppynsä. Hän myös onnistui luistelemaan puhtaan vapaaohjelman. Vielä on epäselvää kisaako Abbott MM-kisoissa keväällä vai oliko hänen uransa tässä. Myös Daisuke Takahashin osalta voi olla, että hän ei pysty luistelemaan enää MM-kisoissa. Daisuken polvivaivat estivät täyden valmistautumisen Sochiin, mutta taiteellisuudessa mielestäni kukaan luistelija ei tällä hetkellä nouse hänen tasolleen, paitsi Lambiel joka ei kylläkään enää kilpaile. Selkävaiva puolestaan esti Plushenkon kilpailemisen ja hän joutuu jopa siirtämään gaalaesityksiään tuon vaivan takia. Toivottavasti joukkuekilpailu ei pysyvästi vioittanut hänen selkäänsä. Hänen keskeyttämisensä ei varsinaisesti ollut mikään yllätys kenellekään Plushenkon vaivoista tietävälle, mutta itselleni yllätyksenä tuli että hän jätti sen noin loppumetreille. Jos Plushenko olisi vetäytynyt kisasta aikaisemmin, olisi Kovtun päässyt hänen tilalleen. Toisaalta Plushenkoa olisi silloin syytetty laskelmoinnista, koska monet veikkasivat näin käyvän jo alunperin.

Kisat olivat viimeiset myös Brian Joubertille, joka vihdoin onnistui olympialaisissa luistelemaan puhtaat ohjelmat, mistä olen todella iloinen. Myös Tomas Verner päätti uransa varmasti tyytyväisissä tunnelmissa. Tunnelmani ovat kuitenkin haikeat, sillä näiden hienojen luistelijoiden kilpailuja ja uraa olen seurannut pitkään ja kun jään nyt vihdoin valtaa pelkästään uusi sukupolvi, niin tuntuu hieman tyhjältä kun omat vanhat suosikkini eivät enää palaa.  Aion tehdä kunnolliset jäähyväispostaukset näille uransa nyt lopettaville legendoille, jossa kerron omia suosikkiohjelmia yms. heidän uriensa varrelta. Florent Amodiosta sen verran, että toivottavasti hän vielä pääsee palaamaan tasolleen, en tiedä mitä viime kauden lopussa tapahtui, mutta se syöksi hänet kyllä aivan tolaltaan luistelijana.

10 kommenttia:

 1. Miesten vapaaohjelman jälkeen oli kyllä todella haikea olo ja tippa linssissä. Moni luistelija, joiden uraa olen seurannut vuosia, lopettaa uransa. Varsinkin Daisukea tulee ikävä. Olisin mielelläni nähnyt hänet palkintopallilla komean uran lopuksi. Javier jäi myös pronssista vain reilun pisteen päähän, ilman zayak-säännön rikkomista hän olisi saanut mitalin.

  Jään odottamaan postauksiasi lopettavista legendoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivoin Daisukelle pronssia tai sitten Javierille. Harmi kun he yksi toisensa jälkeen menettivät mahdollisuutensa.Varmasti Javieria harmittaa todella paljon, että miksi pitikin tehdä se yksi hyppy liikaa. Toivottavasti hän saa vielä mahdollisuuden 2018, vaikka tuntuu että yhä nuoremmat ja nuoremmat ovat tässä lajissa ne jotka mitaleja saavat.

   On kyllä vieläkin tosi haikea olo ja varmasti vielä jonkin aikaa kestää toipua tästä "menetyksestä". On ollut upeaa seurata ja kannustaa näitä hienoja luistelijoita, mutta harmillisesti laji on todella raastava fyysisesti ja ikä vaan tulee yksinkertaisesti monella vastaan. Voi kun olisi vielä niitä pro-kilpailuja. Monet sanovat että onneksi vihdoin pääsee katsomaan kisoja ilman jännittämättä oman suosikin puolesta, mutta mielestäni tuo jännitys ja kaikkein parasta. Jos minulla ei ole ketään varsinaista suosikkia, niin on se aika tyhjää seurata "objektiivisesti" kilpailua, kuten esim. nyt naisissa.

   Poista
 2. Olen seurannut täällä Sochissa sekä jäätanssin että naisten ohjelmat (tänään vielä naisten VO). Jäätanssifanina oli huikeaa seurata aitiopaikalta uransa lopettavien suosikkiparieni viimeisiä luisteluja. Vielä tunteet eivät ole päässeet valloilleen, mutta varmasti viimeistään sitten kun katson kotona kisat uudestaan. Jännitin paljon etenkin Tessan ja Scottin puolesta, vaikka etukäteenhän podium sijat oli jaettu. Myös Kanadan kakkosparin puolesta harmittaa, heidän lyhkärinsä olisi ansainnut niin paljon paremmat pisteet, samoin vapaa. Onneksi he jatkavat uraansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, onko tunnelma katsomossa hyvä? Jäätanssi oli huikaisevaa katsottavaa kun lähes kaikki luistelivat virheettömästi ja maailmanennätykset paukkuivat. Yleisön laimeutta moni on valitellut ja minäkin ihmettelin kun kumpikaan kärkipari ei saanut standing ovationia, kyllä he olisivat ne ansainneet! Ja Kostner lyhkärissä!!

   Poista
 3. Tunnelma on ollut aika lattea suoraan sanottuna, venäläiset kannustivat vain ja ainoastaan omiaan, ei edes kunnon aplodeja Maolle eikä Yunalle tänään, puhumattakaan standing ovationista... Naisten kisa oli niin korruptoitunut että huhhuh. Katsoin äsken score sheetin. Naurettavaa kun vertaa Adelinan pisteitä Yunaan, Maoon ja Caroon. Tech caller oli venäläinen lisäksi tuomareista yksi oli venäjän taitoluisteluliiton presidentin vaimo (!!!), ja toinen mukana Naganon olympialaisten tuomariskandaalissa. Muut taisivat olla lähinnä itäeurooppalaisia ja helposti lahjottavissa. Alla mielenkiintoinen linkki joka avaa asiaa. Sochin olympialaiset jäävät historian kirjoihin skandaaliolympialaisina.

  http://www.usatoday.com/story/sports/columnist/brennan/2014/02/20/winter-olympics-games-sochi-figure-skating-women-yuna-kim-gracie-gold/5643143/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan järkyttynyt venäläisluistelijoiden pisteistä. Adelina 2. ja Julia 4. paras kakkospisteissä. Mielestäni Sotnikova ja Gold luistelevat aika samalla tasolla. Graciella oli vaikeampi hyppy-yhdistelmä lyhytohjelmassa, mutta jäi 6 pistettä Adelinan taakse. Vapaaohjelmassa Graciella yksi kaatuminen, Adelinalla yksi huono alastulo. Piste-ero 20 pistettä.

   Poista
  2. Kyllä, tuomarointi tässä kisassa oli täysin naurettavaa. Mielestäni Kostnerin tai Kimin olisi pitänyt voittaa, tuomarit väänsivät Sotnikovan väkisin voittajaksi.

   Poista
 4. http://www.usatoday.com/story/sports/columnist/brennan/2014/02/21/figure-skating-scandal-sochi-olympics-adelina-sotnikova-yuna-kim/5680717/

  http://www.thewire.com/culture/2014/02/why-people-think-adelina-sotnikovas-figure-skating-gold-medal-was-rigged/358344/


  VOI LUOJA PARATKOON! Miten voi sekä Venäjän liiton presidentin vaimo että liiton varapuheenjohtaja olla avainasemissa tuomaristossa ja tech paneelissa......??????????? ISU:n täytyy kyllä nyt herätä!!! Ja Suomen venäläissyntyinen Olga Baranovakin mukana kuvioissa ://// VOI LUOJA.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aivan uskomatonta. Kuka nuo valinnat on tehnyt? Ja onpa valitettavaa jos Suomikin on tähän sotkeentunut. Aikamoinen farssi!

   Poista
  2. Olen niin tuohtunut että mielessä kävi jopa ottaa yhteyttä (asialliseen sävyyn :) suomalaiseen Marie Lundmarkiin. Hän oli ISU:n edustajana paikan päällä, luulisi hänen osaavan kertoa mihin valinnat perustuvat... Netissä kiertää jo adressi jossa vaaditaan tutkimusta tulosten oikeellisuudesta. Adressi on kerännyt jo lähemmäs 2 miljoonaa nimeä!

   Poista