perjantai 21. helmikuuta 2014

Ice Dance and Ladies Competition

Vihdoin on Sochin kisat taitoluistelun osalta saatu päätökseen. Sekä jäätanssissa että naisten kisassa nähtiin aivan huippuhyviä ohjelmia ja onnistumisia. Koko taitoluistelukilpailua Sochissa leimasi kuitenkin puolueellinen tuomarointi, josta ennakoaavistuksen saatiin kokea jo joukkuekilpalussa, kun isäntämaan edustajat saivat kyseenalaisia pisteitä erityisesti komponenttipuolella. Kaikkein räikeimmilleen tuomarointi pääsi kuitenkin kisat huipentaneessa naisten kisassa ja Adelina Sotnikovan voitto on noussut otsikoihin ympäri maailmaa. Kohta jo kaksi miljoonaa taitoluistelukatsojaa on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa tuomarointia vaaditaan tutkittavaksi. Tuo vetoomus löytyy täältä. Myös Korean Olympiakomitea on lähestynyt ISU:a ja pyytänyt tuomarointia tutkittavaksi.

Mutta ensin jäätanssiin. Voitonhan lajissa vei USA:n  Davis/White. Tämä tuskin oli monellekaan enää yllätys, sillä jo muutaman vuoden ajan D/W ovat nousseet Virtue/Moirin ohi heidän keskinäisissä kohtaamisissa. Molemmat parit luistelivat täydelliset ohjelmat ja lopputulos oli siis tuomareiden käsissä. Oikeastaan jo joukkuekilpailussa selvisi, että D/W tulevat tämän kilpailun voittamaan. On ihailtavaa, miten molemmat parit pystyivät luistelmaan suurten paineiden alaisina kauden parhaimmat ohjelmansa ja olen iloinen myös siitä, että Tessa sai twisseliongelmansa ratkaistua juuri tähän kilpailuun.

D/W ja V/M ovat tyyliltään hyvin erilaiset. Tessan ja Scottin tyyliin kuuluvat pehmeät linjat, herkät ohjelmat, tunteen välittäminen ja heidän keskinäinen kemia on silminnähtävää. Davis/White ovat puolestaan nopeita, sähäköitä, teknisesti taitavia ja energisiä. Tessan ja Scottin kohdalla heidän taistelunsa olympiakullan lipsumista vastaan alkoi noin muutama vuosi sitten kun D/W alkoivat mennä tuomareiden silmissä heidän ohitseen. Sochissa heidän täydelliset ohjelmat eivät enää riittäneet amerikkalaisten kukistamiseen, jotka saivat esimerkiksi tulkinnasta ja koreografiasta kaikilta tuomareilta täydet kympit. Meryl ja Charlie ovat osallistumassa kevään MM-kisoihin, Tessan ja Scottin suunnitelmat ovat ilmeisesti vielä avoinna. Kummankaan parin jatkosuunnitelmat ensi kaudeksi eivät myöskään ole vielä selvät. Ehkäpä he pohjimmiltaan haluaisivatkin vielä jatkaa ja sitä toivon kovasti. Varsinkin Virtue/Moirin kohdalla, jolta toivoisin näkeväni vielä jotain yhtä uutta räväkkää kuin viime kauden Carmen!

Pronssi meni odotetusti venäläisille Ilinykh/Katsalapoville. Odotetusti siksi, koska pitihän podiumille saada myös isäntämaan edustajat. Pidän kyllä I/K:n Joutsenlammesta, mutta komponenttipuolella se ei mielestäni yltänyt niin kypsälle tasolle kuin esim. Pechalat/Bourzat ja Viewer/Poje. Jotain kertoo myös se, että I/K:lla ja P/B:llä oli molemilla yhtä suuri base value, mutta I/K saivat jokaisesta elementistä enemmän subjektiivisia GOE-pisteitä ja vain kaksi pistettä vähemmän vapaatanssistaan kuin Virtue/Moir! Pechalat/Bourzat antoivat kisan jälkeen todella pettyneitä kommentteja tuomaristosta ja samalla lopettivat uransa kilpajäillä katkerin tunnelmin.



photo: cbc


Naisten kisassa ja varsinkin vapaaohjelmassa nähtiin tiukka kamppailu. Ensinnäkin Mao Asada kokosi itsensä hienosti epäonnisen lyhytohjelman jälkeen. Mietin vain, että oliko se kolmoisaxelin ottaminen mukaan lyhytohjelmaan aivan välttämätöntä. Mao olisi ihan hyvin voinut päästä palkinnoille puhtaalla ja vähän helpommalla ohjelmallaan. Tämä kaikki alkoi jo vuosia sitten kun Maon ja Kimin keskinäisten kamppailujen peurusteella Mao tuli siihen tulokseen, että hänen ainoa mahdollisuutensa Kimin voittamiseen olisi ollut tuo kolmoisaxel. Jälkeenpäin ajateltuna tietysti Maon kunnianhimoinen tavoite hypyn tekeiseksi on ihailtavaa ja kun hyppy on onnistunut on se ollut valtavan hienoa, mutta loppupeleissä hypystä oli enemmän haittaa kun hyötyä näissä kisoissa.

Oli hienoa nähdä myös Carolina Kostnerin upeat ohjelmat. Hän osaa tulkita musiikkia aivan ainutlaatuisesti ja mielestäni hänen esittämisensä ja koreografiansa oli naisten kisain parasta. On uskomatonta, että Kostner on pysynyt huipulla jo vuosikymmenen. Kostnerin olisi mielestäni pitänyt vähintään saada hopeaa ja kultakin olisi mielestäni ollut oikeutettu. Voitteko uskoa, että hän sai vähemmän komponenttipisteitä kuin Sotnikova! Kostnerin pitkä uransa on ollut hienoa seurattavaa ja se, ettei hänen luistelutasonsa ole vieläkään hiipumassa, on jotain todella upeaa.

Yuna Kimin vapaaohjelma teki minuun myös vaikutuksen. Myös hänen lyhytohjelmansa oli hyvä, mutta mielestäni vasta vapaaohjelmassa hän pääsi erityisesti esittämispuolessa vauhtiin. Yuna joutui muuten luistelemaan jalka murtuneena ja kipulääkkeiden avulla, tämä tieto julkistettiin vasta kisan jälkeen. Täytyy ihmetellä miten hän onkaan pystynyt treenaamaan kaiken kivun ja median, fanien ja koko maansa paineiden alaisena! Harmillista, ettei hän saanut oikeutta näissä kisoissa. Adelina Sotnikovan mitali ei enää tullut minulle yllätyksenä lyhytohjelmapisteiden jälkeen. Oli selvää, että tuomaristo halusi hänet mitaleille varsinkin kun Julia Lipnitskaya ei enää kyennyt siihen. En voi ymmärtää Adelinan komponenttipisteitä, jotka kohosivat Kostnerin sekä Maon yläpuolelle ja 0.09 pisteen päähän Kimistä. Koskaan ennen ei Sotnikova ole saanut tällaisia komponenttipisteitä tyylillään, joka on paljon jäljessä tulkinnassa, koreografiassa, skating skillseissä ja siirtymissä edellä mainittuja luistelijoita. Myös subjektiiviset GOE-pisteet olivat suurimmalta osin kolmosta hänelle.

photo: www.canada.com


Mielestäni tällainen tuomarointi tekee taitoluistelulle vain haittaa. Kotikenttäetu taitoluistelussa on tuttu ilmiö ja siitä ovat hyötyneet milloin kukakin luistelija. Ilmiö pitäisi mielestäni kuitenkin saada loppumaan kuten myös vuosittain toistuvat kyseenalaiset lopputulokset. Vaikka laji on kuinka yrittänyt saada pistejärjestelmää muutettua, niin aina löytyy konsteja muokata lopputuloksia haluttuun suuntaan. Kaikki tietysti alkaa tuomaripaneelista ja teknisestä paneelista, erityisesti teknisellä paneelilla on paljon valtaa mm. hyppyjen rotaatioiden ja elementtien vaikeustasojen määrittelyssä. Esimerkiksi Lipitniskayan lutzin lähtökaariongelmaa ei muiden teknisten paneelien tapaan koskaan huomattu, eikä myöskään Sotnikovan. Sotnikovan askelsarjan tekninen paneeli määritteli tasolle 4 ja Yuna Kimin tasolle 3. Teknisenä kontrollerina toimi Venäjän taitoluisteluliiton varapuheenjohtaja.

Tuomareilla on valtaa myös GOE-pisteiden avulla ja esim. Sotnikova sai lähes kaikista yhtä hypyistään yhtä lukuunottamatta +3. Tietenkin komponenttipisteet ovat se kaikkein helpoin tapa vaikuttaa lopputulokseen. Tuomaripaneeliin kuuluivat mm. Venäjän taitoluisteluliiton puheenjohtajan vaimo Alla Shekotseva sekä aikaisemmin jo huijaamisesta kiinni jäänyt Yuri Barkov. Täytyy vain ihmetellä miten on mahdollista valita näin subjektiivisia henkilöitä näin tärkeään kilpailuun ja miksi  tuomareina saa toimia henkilöitä jotka ovat jo kerran asetettu toimitsijakieltoon vilppitoiminnan takia. Monessa lajissa tällaiset henkilöt eivät enää koskaan saisi toimia lajin parissa, varsinkaan näin korkealla tasolla.

Minua harmittaa niiden luistelijoiden puolesta, jotka vuodesta toiseen jaksavat harjoitella ja uskoa unelmaansa, mutta tällaisen tuomarointijärjestelmän vuoksi he joutuvat usein karvaasti pettymään. Esimerkkejä tässä lajissa on paljon ja on selvää, että asialle ei ole juurikaan kiinnostusta tehdä mitään.
Miksi esim. tuormareiden ei tarvitse koskaan tulla esiin ja perustella päätöksiään medialle? Miksi heidän täytyy olla anonyymejä? Mielestäni lajin sisäpiiriä tulisi uudistaa, samat henkilöt joilla on yhteyksiä vaikka kuinka moniin menneiden vuosien skandaaleihin saavat toimia lajissa ja heillä ei ole minkäänlaista halua edes uudistaa mitään. Todella epämieluisaa katsoa tällaisia kisoja, jotka eivät tee muuta kuin tahraavat lajin maineen ja turhauttavat katsojat sekä luistelijat. Toivon, että tämä asia ei jää tähän ja median painostuksen vuoksi ISU vihdoin tekisi jotain asialle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti