maanantai 18. marraskuuta 2013

TEB 2013 afterthoughts

Ranskan osakilpailun jännittävin osuus taisi olla jäätanssi. Virtue & Moir voittivat kisan, mutta heidän tekniset pisteet jäivät alemmiksi kuin kakkoseksi sijoittuneilla Ilinykh & Katsalapovilla. Olipa muuten erikoista, että Elena ja Nikita tekivät näin suuren nousun Japanin osakilpailusta. Heidän vapaatanssinsa oli myös omasta mielestäni parempi kuin Japanissa ja ihmettelenkin miten mielipiteeni myös koko ohjelmasta voi näin suuresti muuttua positiiviseen suuntaan lähes viikossa :D Täytyy ehkä katsoa nuo molempien kisojen vapaatanssit peräkkäin ja miettiä, mikä Ranskan kisaan mennessä muuttui. Joskus kyllä ohjelmat vain paranevat mitä enemmän niitä näkee, joten aina alkuvaikutelma ei ole se lopullinen.

Oli kuitenkin aika shokki, että venäläiset menivät ranskalaisten Péchalat & Bourzatin ohi. Jäätanssissa vielä oman maan kisoissa olisi joitain vuosia sitten tällainen aika ennen kuulumatonta. Heidän täytyy kyllä tsempata tosissaan, jos he aikovat tuon pronssin olympialaisissa napata. Nyt alkaa nimittäin pahasti näyttää siltä, että se mene jommalle kummalle venäläisparille. Nathalie oli tosi itkuinen palkintojenjaossa, joko sijoituksen tai sen vuoksi, että nämä olivat parin viimeiset koti GP-kisat. Eli vähän niinkuin Scott Skate Canadassa.

Miesten kisassa olisi ollut hieno nähdä Yuzurun ja Chanin välinen täystaisto, mutta Yuzuru ei ollut huippuvireessä ja häneltä epäonnistui aika monta hyppyä. Naisten kisassa Wagner oli ihailtavan itsevarma! Seurasin tv:stä perjantaina kisaa ja täytyy sanoa, että välillä kävi selostamossa sääliksi Susannaa joka yritti pitää pääasian luistelussa. Suomisen selostus oli sitä luokkaa että huh!, minua ei todellakaan kiinnosta arviot kilpailijoiden ulkonäöstä tai hänen seuraavan päivän ravisuunnitelmat. Toivottavasti jatkossa selostamossa kuultaisiin enemmän sitä toista Ylen miesselostajaa, jolla on mielestäni enemmän silmää lajin taiteellisuudellekin. Luistelua seuraa paljon lapsia ja nuoria, joten ulkonäkökommentit eivät mitenkään kuulu lajiin ainakaan (mies)selostajan puolelta. Taidan jatkossa katsoa kisat striimin kautta tai jälkeenpäin youtubesta, mikäli nykyinen taso jatkuu.

12 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä, Jere Nurminen Suomisen tilalle selostamoon. Suomisen kommentit esim. Anna Pogorilayan ulkomuodosta olivat täysin asiattomia. Kyseessä on 15-vuotias tyttö! Lisäksi vielä Suomisen twitterissä julkaisemat alapäävitsit Kiirasta. Eivät varmaan enää selosta Kiiran kanssa parina mitään kisoja. Ihmetystä herätti, mihin Susanna Pöykiö hävisi kesken gaalan selostuksen. Meni hermot Tapsaan mahdollisesti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hävisikö Pöykiö kesken gaalan selostuksen?! Hmmm, toivottavasti Jere on selostamossa ensi viikonloppuna. Ja olisi varmaan aika epämukavaa Kiiran olla Tapsan haastateltavanakaan enää.

   Poista
 2. Joo, itsekin ihmettelin Tapion selostusta, koska yleensä olen pitänyt hänestä. He ovat Anuliisan kanssa olleet aika lyömätön parivaljakko. Ja veikkaan, että Anuliisan seurassa Tapio malttaisi kielensä noista ulkonäkö- yms. kommenteista. Itse en ole katsonut selostuksen kanssa kuin naisten lyhytohjelman, se oli jo kummallinen.

  Selostuksesta ylipäätään, itse kyllä hajoilin viime keväänä Lauran selostuksille. Hänen äänenkäyttönsä on tuskallista kuunneltavaa, eivätkä selostukset antaneet mitään lisäarvoa. Anuliisa pystyi kertomaan lajista ja ohjelmista niin paljon enemmän. Tämän syksyn "uudet" asiantuntijat (Kiira, Susanna, Elina) ovat olleet kaikki ihan ok, paljon parempia kuin Laura, muttei kukaan lähelläkään Anuliisan asiantuntijuutta nimenomaan selostajana. Kyllähän he kaikki huippuluistelijoita ovat tai ovat olleet, mutta ei se tee vielä hyvää selostaja. Jossain sivulauseessa Tapio mainitsi, että Laura olisi tulossa kevätpuolella selostamaan. Voi että pahoin pelkään, että hän selostaa isot kisat (EM, olympialaiset, MM), enkä kyllä sitä kestäisi. Anuliisa takaisin!

  Itselläni oli ilo olla seuraamassa kisoja Pariisissa paikan päällä. Olin katsomassa miesten, jäätanssin ja naisten lyhytohjelmat ja naisten vapaaohjelman. Katsomossa oli hyvä tunnelma ja halli räjähti aina ranskalaisille luistelijoille.

  Ashley Wagner on kyllä puhjennut kukkaan ja hänellä on todella laadukkaat ja mielenkiintoiset ohjelmat. Vapaaohjelmassa unohdin kaikki elementit ja näin vain kauniin esityksen vaikeine siirtymisineen. Esim. tulo soolorittiin on todella upea! Pogorilaya on teknisesti taitava, mutta vähän niinkuin Kostner nuorena: yhtä kättä ja jalkaa ja hieman varsamainen. On toki nuorikin. Mutta ei pärjää esittämisessä mitenkään Wagnerille tai edes pari vuotta vanhemmalle Sotnikovalle. Sotnikovan vapaaohjelman puku oli muuten yllätys livenä: ei se alaosa olekaan nudenvärinen, vaan se on sellainen maitosuklaanruskea. Yllättävää, miten televisio vääristää värejä. Sotnikovan lyhytohjelman Carmen-musiikki on todella laaduton: musiikki särisee ja kohisee aivan kuin se olisi huonosti nauhoitettu c-kasetti 80-luvulta. Piinaavaa kuunneltavaa. Lyhytohjelmassa Christina Gao oli todella vaikuttava myös esittämisessä, harmi, että vapaaohjelma epäonnistui.

  Mutta muuten oli ihanaa nähdä maailman huippuluistelijoita. Liput olivat kohtuuhintaiset eivätkä lennotkaan hirveästi maksaneet. Suosittelen lämpimpästi viikonloppua Pariisissa GP-kisojen aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva lukea tunnelmia paikanpäältä! Usein livenä havainnoikin tuollaisia yksityiskohtia paremmin kuin tv:stä.
   Olen myös kaipaamassa Anu-Liisaa takaisin, vaikka aina en hänen tyylistään ole välittänytkään. Kuitenkin kaikista selostajista hän pystyy parhaiten välittämään ohjelman tunnelmaa ja muutakin kuin luettelee pelkkiä hyppyjä. Olen samaa mieltä, että (huippu)luistelutausta ei tee auttomaattisesti kenestäkään hyvää selostajaa, ensinnäkin äänen ja puhetyylin pitää sopia tv:seen ja se selostajan tehtävä on muutenkin mielestäni tuoda jotain lisäarvoa siihen mitä katsojat näkevät. Tämän vuoksi onkin mielenkiintoista kuunnella ulkomaisia selostuksia välillä, koska niissä selostetaan usein suuremmalla fiiliksellä.

   Poista
 3. Samaa mieltä selostuksesta! Tapsa ja Anuliisa hoitivat mielestäni tosi hyvin aiempien kisojen selostukset. Olen katsonut tän syksyn GP:t lähinnä vain YLE:n nettistreamin kautta, mutta se vähä mitä olen kuullut tv:stä Suomisen selostusta niin voi kamala! Onneksi on tuo yle areenan streami niin ei tarvitse kuunnella Suomista. Tosi harmi jos Anuliisa ei selosta Sochin kisoja, hän ehkä pystyisi vähän tilannetta seivaamaan. Muista selostajista Laura on mielestäni paras, Susanna kuulosti vähän aneemiseltä ja tylsältä, ja Kiiralla oli sanat sekaisin.

  Itse kisoista. Miesten kisassa Chan oli kertakaikkisen upea, samoin kuin Ashley naisissa. Pidän tosi paljon molemmista luistelijoista. En oikein tiedä onko Wagnerilla mahdollisuuksia mitaliin Sochissa. Julia sai huimat lyhkäripisteet tänään Moskovassa, ja oletan hänen olevan vahva myös vapaassa. Julian kohdalla avainkysymys on pitääkö hänellä hermot olympialaisissa kotiyleisön edessä. Veikkaan hänelle pronssimitalia mikäli Mao ja Yuna pystyvät lähes virheettömiin suorituksiin. Olen iso Yuna-fani, ja harmittaa ettei hän kilpaile GP:ssä. Jos hän olisi ollut mukana ja onnistunut, olisi tämä ollut hyväksi Yunalle Sochin kisoja ajatellen. Nyt hänellä on suunnitteilla edellisen kauden tapaan vain pieni B-tason kilpailu ja lisäksi Korean kansalliset.

  Elena ja Nikita todellakin petrasivat huikeasti edellisestä GP-kisasta, upeasti luisteltu! Minäkin huomasin Nathalien pettymyksen palkintojenjaossa. Kunniakierroksen jälkeen luistelijat asettuivat poseeraamaan yhdessä valokuvaajille ja siinä kohtaa hän purskahti oikein kunnolla itkuun. Voi häntä! Mielenkiintoista nähdä miten mitalit jakautuvat Sochissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pyrin katsomaan kisat suorana Areenan striimistä, mutta aina ei pysty katsomaan kaikkea suorana. Vaikka arvokisat yritän järjestää niin, että pystyisi katsomaan kaiken suorana. Toivottavasti Sochin luistelut lähetetään myös Areenan striimistä, sillä viime olympialaisista luistelua näytettiin TV:stä tosi huonosti.

   Tämän päivän naisten kisassa huomasi että Julia joutui luistelemaan voittajasuosikkina kotiyleisön edessä ja se näkyi paineina hänen suorituksessaan. Voi olla että Sochissa käy samoin? Wagner puolestaan on tosi vahva henkisesti ja hän voi hyvin päästä palkinnoille ainakin MM-kisoissa. Olisi hauska jo päästä näkemään Yunan ohjelmat ja se, missä kunnossa hän on.

   Poista
 4. Anna hei, sääli ettei tavattu Pariisissa! TEB on hyvä kisa. Chan oli maaginen, miesten kisa siellä kaikin puolin hieno. CoR oli tänään pettymys siihen nähden.

  En haluaisi olla kyyninen , mutta jäätanssin mitalimatikassa näyttäisi siltä, että I/K ovat vahvimmalla pronssisa. Livenä heidän FD oli upea. Tänään CoRissä W/P oliu myös televisiosta mykistyttävä, odotan kovasti näkeväni seni livenä GPFinaalissa. Postaan tänne sieltä,ok?

  Ihanaa kun meillä on suomalainen asiallinen taitoluistelukeskustelupalsta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän päivän kisan perusteella minäkin alan kallistua siihen, että I/K ohittavat B/S:n Venäjän ykkösparina ja saavat myös pronssia Sochissa. Olen kyyninen erityisesti jäätanssin suhteen, koska siihen on kaikkein helpoin vaikuttaa tuomaripelillä ja kaikenlaisella politikoinnilla.

   Postaa ihmeessä GP-finaalista, on kiva lukea havaintoja ja tunnelmia paikanpäältä! :) Koska varsinaista suomalaista keskustelufoorumia ei luistelulle ole niin sujuuhan tämä ajatustenvaihto täällä kommenttienkin kautta ;)

   Poista
  2. Hih, hauska tosiaan kun taitoluistelufanit käyvät keskustelua sun blogin kommenttiboksissa :) On muuten melkeinpä outoa ettei Suomessa ole perustettu mitään keskustelufoorumia taitoluistelun saralla. Laji on kuitenkin niin suosittu Suomessa! Nykyään keskustelua käydään lähinnä jossain suomi24-palstalla, missä ottaa päähän kaikkien taitoluistelua vähän tuntevien kommentit Kiirasta tyyliin "miksi sen pitää änkeä julkisuuteen vähän väliä": Olisikohan niin että se on media, joka ottaa Kiiraan yhteyttä haastattelupyyntöineen eikä niin että Kiira itse tunkee julkisuuteen. Voi taivas.

   Poista
  3. LL, lienetkö se, joksi sinua luulen? Pidin silmäni auki mahdollisilta muilta suomalaisfaneilta, mutta en tosiaan törmännyt. Hallissa oli kyllä melkoinen meteli, nuoret fanit pitivät ääntä, ja esim. tv-kameran bongaama Philippe Candeloro sai kyllä ulvontaa aikaiseksi :)

   Itsekin seuraan melko aktiivisesti Golden Skate foorumia, joskus harvoin kommentoinkin, mutta se on niin oksettavan jenkkikeskeinen ja välillä niin kauhean vihamielinen, että paha mieli vaan tulee. Varsinkin silloin, kun Kiira pärjäsi, niin koko ajan märistiin siitä, että se saa "beauty points" ja "european points" jne. Minusta Kiira jos joku on ollut hieman aliarvioitu kakkospisteissä kautta linjan. Vasta viime syksyn gp-kisoissa hän alkoi saavuttaa niitä pisteitä, jotka hänelle olisi aiemminkin kuulunut.

   Mutta keskustellaan me täällä, ellei joku ole teknisesti niin taitava, että pyöräyttäisi suomalaisen taitoluistelufoorumin, jonne voisi kirjoittaa vain rekisteröityneet käyttäjät!

   Poista
  4. Ja vielä lisäksi selostuksesta: nyt selostajana oli Pirjo Uimonen, ja hänen asiantuntejuudestaan pidin erityisen paljon! Vaikka hän ei ole selostajana mikään mertaranta-tyyppinen (eikä sellainen ehkä lajin luonteeseen sopisikaan), niin hänen tietämyksensä oli huikea, opin nyt jo paljon uusia asioita, ja ääni oli miellyttävä. Häntä kuuntelisin mielelläni jatkossakin.

   Poista
  5. Uimonen oli minustakin hyvä, tosi harvinaista herkkua saada kuulla tuomarin ajatuksia luistelijoista.

   Poista