sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Dancing on Ice purkaus

Dancing on Ice ohjelmaa on aina välillä tullut seurattua ja useimmiten ohjelman jälkeen päällimmäisenä tunteena on ollut ärsytys. Syy tähän on ollut sekava tuomarointi, jota en vain voi ymmärtää. Verrattuna esim. Tanssi Tähtien Kanssa-ohjelmaan tuomarointi on ollut täysin amatöörimäisen oloista ja epäjohdonmukaista. Vaikka en ole mikään tanssiekspertti, niin minun on ollut helppo ymmärtää ja olla samaa mieltä TTK:n tuomareiden kanssa. Ja sitten kun kyseessä on laji, jota on itsekin harrastanut ja seurannut vuosikausia, niin yhtäkkiä tuomareiden arvostelua ei voi mitenkään ymmärtää?!?

DoI:n tuomareiden suurin ongelma on se, että heillä ei näytä olevan mitään kriteereitä sille, miten pisteitä annetaan. Toisille annetaan tekniikasta, toisille esittämisestä, toisille hauskuudesta jne. Jo monesti olen kuullut tuomareiden sanovan ohjelmassa, että voi kun olisi kahdet pisteet, tekniset- ja esittämispisteet. Mutta eihän se ole mitenkään vaikeaa? Jos esittämisestä antaisi 9 ja tekniikasta 5, niin silloin yhteensä pisteitä voisi antaa vaikka 7. Tämän lisäksi vierailevat tuomarit tuntuvat toisinaan suhtautuvan ohjelmaan vitsinä ja heittelevät pisteitä milloin mitenkin mm. musiikkivalinnan mukaan. TKK:ssa puolestaan on arvokas tunnelma, jossa en usko että kovinkaan moni julkkis uskaltaisi käyttäytyvän näin.

Luistelijoista objektiivisesti taitavin on Sauli. Hän on ainoa, joka on esittänyt twisseleitä, tulppiyhdistelmiä ja lisäksi hänellä on paras piruetti. Esittämisessäkin hän on ehdottomasti huippua. Oikeasti Saulin edistyminen on ainoa huikaiseva asia koko ohjelmassa. Muiden luistelijoiden taso ei ole ohjelman alusta noussut muuta kuin esiintymisessä. Esimerkiksi jääkiekkoilija Sinuhelta odotin paljon suurempaa edistymistä, varsinkin kun olen katsonut Kanadan Battle of the Bladesia, jossa jääkiekkoilijat kisaavat pariluistelussa toisiaan vastaan. Siellä on nähty heittoja, korkeita nostoja, hyppyjä jne. Arttu Wiskarin arvostelua en ymmärrä ollenkaan. Tuomarit ovat valinneet hänet suosikiksi, koska ilmeisesti on hauskaa kun iso mies pukeutuu hassuihin vaatteisiin ja välillä nostaa parinsa ylös. Arttu ei ole tehnyt yhtään hyppyä, piruettia tms. vaan saman noston joka ohjelmassa jonka olen nähnyt :D Paras oli kuitenkin se, kun Helena Lindgren sai haparoivasta ohjelmastaan, jossa hän hädintuskin koski edes maahan jalallaan parhaat pisteet Anu-Liisalta vain tunnelman takia.

Ohjelma antaa oikeasti ikävän kuvan taitoluistelun tuomaroinnista. Ns. suuri yleisö pitää lajin tuomarointia muutenkin epäselvänä ja subjektiivisena, eikä tämä ohjelma ainakaan paranna sen mainetta. Onko mahdotonta vaatia kaikilta teknisesti samaa? Jos vaatimuksena ohjelmassa on esim. välineen käyttö, niin miksi se ei sitten vaikuta arvosteluun? Jos toinen jonglöörää palloja, käyttää keppejä piruetissa jne. ja toinen pitää kiinni pehmosydämestä, ovatko suoritukset teknisesti yhtä hyviä? Onko helpompi oikeasti 10 pisteen arvoinen suoritus?

2 kommenttia:

  1. Moi, hyvä purkaus! Olen itsekin ollut hieman hämmentynyt koko ohjelmasta ja miettinyt, olenko täydellinen tiukkapipo. En tiedä miten tuomarit on ohjeistettu ja miten paljon lähetyksistä leikataan asioita pois, mutta ihmettelen kyllä pisteiden linjattomuutta. Joka jaksoa en ole ehtinyt katsoa, eikä edes harmita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjelma on suora lähetys, joten ei tuomareitten linjattomuus ainakaan leikkauksesta johdu. Oudointa kaikessa on se, että joukossa on myös "oikea" tuomari, luulisi että edes hänellä olisi tiukempi seula tai yhtenäiset kriteerit kaikille.

      Poista