lauantai 14. huhtikuuta 2012

Muodostelman yllätyskisat

Ruotsin Team Surprise voitti muodostelman MM-kultaa vauhdikkaalla Moulin Rouge-ohjelmallaan, joka sisälsi kylläkin pieniä virheitä. Ohjelman huippukohta oli vaativa nosto, jonka vertaista en muilla joukkueilla nähnyt. Hopeaa sai Kanadan joukkue Nexxice tyylikkäällä ohjelmallaan, jossa ei niinkään oltu keskitytty vaikeusasteisiin vaan liikkeiden puhtauteen. Pronssia sai USA:n joukkue Haydenettes Lady Gaga-ohjelmallaan, joka oli voimakas ja jopa hieman cheerleeder-henkinen. Ohjelmasta lisää täältä. Harmittava kaatuminen lopussa vei heiltä valitettavasti pisteitä, mutta kokonaisuus oli mainio!

Team Surprise, photo: kisojen facebook


Suomalaiset joukkueet jäivät yllättäen ilman mitaleita. Rockettes luisteli molemmat ohjelmat puhtaasti ja jäi silti neljänneksi, mitä voidaan pitää aikamoisena yllätyksenä. Kyseessä ovat kuitenkin hallitsevat maailmanmestarit. Venäläiset kiilasivat MIU:n ohi selvällä piste-erolla, vaikka heidän ohjelma ei ollut MIU.n tasoinen, esim. rivit eivät pysyneet suorina ja paha kaatuminen pilasi piiri-elementin.

Toisaalta jos vertaan mitalikolmikon ohjelmia suomalaisjoukkeiden ohjelmiin, niin mitalistien ohjelmat olivat kaikki jollain tavalla moderneja ja erilaisia. Erityisesti Team Surprisen lyhytohjelma oli koreografialtaan tosi makea! Suomalaisjoukkueiden ohjelmat eivät puolestaan varsinaisesti tarjonneet mitään uutta. Ehkä tällä pisteytyksellä haluttiin myös ohjata suomalaisia kehittämään ohjelmiaan ja samalla myös lajia. Myöskin saman maan ylivalta vuosikausia ei ole hyväksi lajille ja sen suosiolle kansainvälisesti katsottuna, joten myös tältä kannalta mitalistit olivat ymmärrettäviä. Team Surprise on hyvä joukkue, mutta se ei ole voittanut maailmanmestaruutta viiteen vuoteen. USA ja Kanada ovat ne kaksi muuta maata, jotka ovat lajissa huipulla, mutta muuten lajin huippu onkin ollut jo kauan aikaa hyvin suppea. Ilmeisesti nyt mukaan kärkikamppailuihin haluttaisiin mukaan Venäjä, jolla on paljon hyviä luistelijoita, mutta jossa muodostelmaluistelu on marginaalilaji.

Venäläisiä halutaan varmaan myös kannustaa muodostelman pariin sen takia, että jos laji halutaan Olympialaisiin, on Venäjän federaatio taitoluistelumaailmassa erittäin vaikutusvaltainen ja sen tuella ja lajin suosion lisäämisellä maassa mahdollisuudet olympialajiksi kasvaisivat. Nythän uusi yksinluistelun joukkuekilpailu sai muodostelman sijasta "paikan" Sotshin Olympialaisiin.

2 kommenttia:

 1. Olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi siitä että suomalaisilla ei ole oikein mitään "uutta" tarjottavaa, tuntuu kuin Suomen joukkueet olisivat kaiken antaneet, ja myöskin saaneet. Onko jo muiden maiden aika? toki ihmetyttää kuitenkin Suomen lyhytohjelmapisteet?!
  Mutta muistelkaapa esimerkiksi MIU:n vuoden 2003 vapaaohjelmaa: http://www.youtube.com/watch?v=kG6dzi89kC0
  tässä on mielestäni sitä koreografiaa parhaimmillaan! Ja on toki monia muitakin hyviä ohjelmia vanhemmilta ajoilta, mutta tuo pisti silmään erityisesti kun youtubea selailin. :)

  -lukijasi :)

  VastaaPoista
 2. Ehkä ensikaudella sitten näemme uudenlaisia ohjelmia, kun huomataan että mitaleita ei voi pitää itsestäänselvinä?

  VastaaPoista