sunnuntai 17. elokuuta 2014

New Season Begins...

Viime vuonna tähän aikaan laskin jo päiviä GP-kisojen alkamiseen ja odotin malttamattomana uusien kisaohjelmien ilmestymistä Youtubeen. Tämä kesä on kuitenkin on ollut erilainen. Olen ehkä kerran vilkaissut GP-kisojen osallistujalistan, toisin kuin edellisinä vuosina kun laskeskelin kuka voittaa kenet missäkin kisassa ja kuka pääsee GP-finaaliin.

Tämä tuleva kausi on ensimmäinen vuosiin kun en ole oikeastaan yhtä paljon kiinnostunut luistelusta katsojan/fanin näkökulmasta kuin aiemmin. Alunperin ajattelin lähteä tänä talvena jopa EM-kisoihin kannustamaan koska ovathan ne lähellä Tukholmassa, mutta tällä hetkellä ainoa eurooppalainen luistelija jonka haluaisin siellä nähdä on Florent Amodio. Tietysti pariluistelukilpailua olisi hieno katsoa myös livenä, mutta siinäkin ainoastaan Volosozhar/Trankov olisivat sellaisia, jotka haluaisin nähdä (ja jotka myös todennäköisesti voittavat kisan).

Niin monet mielenkiintoiset luistelijat ovat lopettaneet tai jääneet tauolle. Osa heistä ei edes kuulunut millään lailla suosikkeihini, mutta kaipaan heitä silti, sillä huippuluistelua on aina hieno katsella ja heidän jäällä olonsa lisäsi aina erityiskiinnostusta kilpailuun. Esimerkiksi Mao Asadan kolmoisaxeleita ja niiden yrityksiä oli aina hieno katsella, kuten myös tietenkin hänen ihanan pehmeätä luisteluaan. Asada ei ole varsinaisesti ilmoittanut kilpauransa lopettamisesta, mutta on jäänyt nyt vuoden mittaiselle tauolle, jonka aikana hän miettii jatkaako vielä vai ei. Kesän aikana Mao on kiertänyt Japania omalla jääshowllaan, jonka on nähnyt jo lähes 500 000 katsojaa.

Toinen naisluistelija, joka jättää ison aukon kilpaluisteluun on Carolina Kostner. Hänkään ei ole virallisesti lopettanut, vaan pitää välivuotta. Carolina keskittyy opiskeluun ja erilaisissa jääshowssa esiintymiseen. Kostnerinkin ohjelmia (ja hameita) oli aina niin mukava odottaa ja nähdä, mitä hän oli tänä vuonna keksinyt.

Yuna Kim on lopettanut kilpaluistelun, vaikka osa vielä elättelee toivetta hänen paluustaan Etelä-Korean talviolympialaisiin 2018. Kimillä on paljon hyväntekeväisyysprojekteja ja hän auttaa myös maansa taitoluistelun kehittämisessä. Kesäisin hänellä on oma nimikkojääshow, joka on edustaa jäänäytösten huippua. Vaikka Kim pitikin aina toisinaan välivuosia, hänen ympärillään oli aina sellainen kohina että kun hän vihdoin palasi kilpajäille, olivat nuo kilpailut aina kaikkien mielenkiinnon kohteena.

Yuna luisteluseminaarissa


Miesten puolella jään kaipaamaan Daisuke Takahashia, jonka tanssillisella luistelutyylillä ei ole manttelinperijää. Voi kunpa olisikin kilpailumuotona soolojäätanssi, niin Takahashia voisi yhä katsella kisoissa. Hänen polvensa on huonossa kunnossa ja Sochinkin kisat hän selvisi läpi taistellen. Takahashikaan ei ole ilmoittanut varsinaisesti lopettamisestaan, mutta jää ainakin tauolle. Monet luistelijat haluavat jättää takaportin paluulleen auki, mikä on hyvä ainakin omalta kannaltani.

Lisäksi oma pitkäaikainen suosikkini Brian Joubert lopetti ainakin yksinluistelun viime kauteen. Vaikka hänen viime vuotiset kisat eivät enää uran huippuvuosiin verrattuna olleet yhtä menestyksekkäitä, oli hänen kilpailujaan aina aivan mahtava seurata. Hänen uransa oli oikeastaan kuin vuoristorata ylä- ja alamäkineen ja siihen osallistuminen faninäkökulmasta oli todella mahtavaa. Onneksi Joubert osallistuu nyt syksyllä Ranskan Tanssii Tähtien Kanssa -kisaan, joten jotain jännitettävää on yhä. Lisäksi hän saattaa palata pariluistelijan olomuodossa kilpajäille, mutta itse suhtaudun vähän epäillen niihin huhuihin. Patrick Chan on myös ilmoittanut pitävänsä välivuoden, saa nähdä palaako hän tämän kauden jälkeen jäille vai ei.

Jäätanssissa jo viime kevään MM-kisat tuntuivat oudoilta kun Davis/White ja Virtue/Moir olivat poissa. Kumpikaan pari ei ole päättänyt uransa jatkosta mitään, mutta ensi kaudella heitä ei kuitenkaan kilpajäillä nähdä. Davis/White osallistuivat Tanssii Tähtien Kanssa-kisaan USA:ssa ja he menestyivät hyvin, Meryl voitti koko kisan ja tämä lisäsi heidän suosiotaan ja tunnettavuuttaan USA:ssa. Erilaisia sponsoridiilejä ja näytöksiä olisi heille varmasti paljon tarjolla ilman kilpajäitäkin. Davis/Whitestä jään kaipaamaan erityisesti heidän täydellisyyttään ja yksinkertaisesti sitä, miten upeasti, nopeasti ja virheettömästi voi luistella jäätanssia. Virtue/Moir toi jäätanssiin mielestäni paljon uutta, erityisesti heidän Carmen -ohjelmansa oli huippuhyvä ja heillä olisi paljon potentiaalia jatkaa tuota jäätanssin uudistamista ja erilaisten tanssillisten vaikutteiden tuomista lajiin. Myös ranskalaisten Nathalie Pechalatin/Fabian Bourzatin lopettaminen jättää persoonallisten ohjelmien aukon. Nathaliekin on muuten osallistumassa Ranskan Tanssii Tähtien Kanssa -kisaan ja tämän jälkeen hän jatkaa uraansa jäätanssituomarina. Fabian tekee koreografioita ja hän on ollut tämän kauden Florent Amodion ohjelman suunnittelussa mukana ja auttaa myös Amodiota hänen skating skills -valmentajana.


Meryl matkalla tanssiharkkoihin


Yhteenvetona voisi sanoa, että uuteen kauteen siirtyminen ei tunnu enää yhtä jännittävältä ja mielenkiintoiselta kuin aikaisemmin. Tiedän henkilöitä, jotka aikovat pitää välivuoden luistelun seuraamisesta, luistelijoiden tapaan. Itse kuitenkin aion jatkaa lajin seuraamista, onhan kuitenkin mielenkiintoisia huhuja tulevasta jo olemassa; Aliona Savchenko palaa vuoden päästä kilpajäille uuden parinsa Bruno Massotin kanssa, Valentina Marchei siirtyy ehkä pariluisteluun Andrei Hotarekin kanssa, Brian Joubertin mahdollinen pariluistelu-ura, Kiiran paluu, nuorten suomalaisnimien kehittyminen... niin ja Plushenko alkaa harjoittelemaan vuoden 2018 olympialaisiin.

14 kommenttia:

 1. Minullakin on hieman ristiriitaiset tunteet tulevasta kaudesta, vaikka kovin moni suosikkini ei lopettanutkaan, niin kyllähän se vähän tyhjältä tuntuu, kun moni huippu ei ole enää mukana.

  Itsekin odotan paljon Florent Amodiolta, koska nyt kun uudet sääntömuutokset musiikin suhteen tulevat voimaan, luulen että hän voi hyötyä siitä paljon. Erityisesti odotan hänen Leijonakuningas-vapaaohjelmaansa. Aion kyllä mennä EM-kisoihin, ja Javierkin olisi mukava nähdä livenä. Niin ja Maxim Kovtun myös, odotan häneltä melko paljon tulevaisuudessa. Naisia en muutenkaan ole seurannut niin aktiivisesti, mutta Yu-Na Kimin lopettaminen on mielestäni melko harmillista. En itse ole vielä kovin vakuuttunut nuorista venäläisistä.

  Suurin murheeni on, kun Tessa ja Scott eivät kilpaile ainakaan tämän kalenterivuoden aikana; he eivät ole siis sulkeneet sitä mahdollisuutta pois, että osallisuisivat MM-kisoihin. Olen myös sitä mieltä, että he ovat uudistaneet paljon jäätanssia ja heillä olisi vielä viedä sitä paljon eteenpäin, kunhan eivät enää jatka Zouevan ohjauksessa.

  En ole koskaan ollut Davis/White-fani (en oikeastaan pidä heistä yhtään), enkä voi yhtyä sinun mielipiteeseesi heistä, mutta heidän ja Virtue/Moirin kaksinkamppailu on ollut viime vuosina jotain ainutlaatuista!

  Onneksi Finlandia Trophyyn ei ole enää pitkä aika, ja saadaan taitoluistelukausi kunnolla käyntiin! Onneksi Yuzuru Hanyu on ainakin tulossa, toivottavasti muitakin huippuluistelijoita saataisiin mukaan. Ainakin Javier ja Julia ovat ilmoittautuneet Japan Openiin, joten he eivät ole tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäätanssissa on tosi tarkkaa nuo kaikki levelit niin olisi aika hurjaa jos V&M päättäisivät pelmahtaa suoraan MM-kisoihin ilman että testauttaisivat ohjelmiaan ensin kisoissa. Ja eikö heidän pitäisi osallistua myös Kanadan mestaruuskisoihin ensin, joulukuussako ne olivatkaan? Eli joka tapauksessa heidän pitäisi aloittaa harjoittelu pian. Toivon myös heidän paluutaan tosi paljon!

   Poista
 2. Odotan innolla tietoa Finlandia Trophyn osallistujista. Harmi, että Javier ei ole tulossa, olisi ollut ihana nähdä hänen uudet ohjelmansa. Onko mitään tietoa, koska Kiira aikoo kilpailla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna on kyllä ihmeellisen vähän tihkunut ennakkotietoa FT:n osallistujista. Veikkaisin että Kiira osallistuu ensimmäisiin kisoihin vasta loppuvuodesta tai sitten ensi vuoden alussa.

   Poista
 3. Totta, moni huippu on jäänyt pois. Itse seuraan kyllä mielenkiinnolla alkavaa kautta. Toivotaan että FT:iin saataisiin paljon luistelijoita mukaan, joissain Challenger -sarjan kisoissa on ollut ongelmana se, ettei luistelijoita ole ollut tarpeeksi (ISU on asettanut vaaditut minimit) minkä vuoksi kisaa ei ilmeisesti hyväksytä Challenger-kisaksi. Itse ennakoin ainakin Ilinykh&Zhig., Hubbell/Donohuen, Ripponin ja/tai Aaronin, Gachinskyn, tuktamyshevan ja/tai Artemievan, ehkä jopa Sotnikovan tulevan Suomeen. Suomea edustanee naisissa Saarinen, Efimenko, Turkkila ja ehkä Kuparinen. Lähipäivinä nimet varmaan julkistetaan.

  Mielenkiintoista muuten että Versluis on vaihtanut off-seasonin aikana kahdesti valmentajaa, Horttanalta venäläiselle (olisko Atashev tmv. nimensä) valmentajalle, ja edelleen Stefan Zinsin oppiin Myllypuron taitoluisteluklubiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin juuri ajattelin että ehkä Sotnikova voisi tulla FT:n, mutta saa nähdä jääkö vain toiveajatteluksi. Olisi kiva jos Rippon ja Aaron tulisivat sekä Ilinykh/Zhigatsinin kisadebyytti olisi mahtava nähdä myös, joten toivottavasti ennakointisi osuu oikeaan!

   Poista
  2. Joo, mietin että vähän erikoista jos Adelina uskaltautuu ilman senior B -kisaa ikään kuin "kylmiltään" GP-sarjaan debytoimaan ohjelmansa näin pitkän kisatauon jälkeen. En ole Sotnikovan fani mutta olisihan se hienoa saada olympiakultamitalistit Hanyu ja Sotnikova molemmat FT:iin!

   Poista
 4. Piti lisätä että jännä nähdä mitä stll tekee FT:n suhteen jos osallistujia tuleekin iso määrä, kuten yhdessä Euroopan challenger-kisassa on nyt käynyt (25 luistelijaa naisten kisassa)! Nykyäänhän FT:ssä on mukana synkrokisa, mikä omasta mielestäni olisi jätettävä pois (aikataulullisesti olisi mahdottomuus järjestää samanaikaisesti sekä synkro että taitoluistelukilpailu).

  VastaaPoista
 5. Minulla sama juttu. Oikeastaan ainoa kenen ohjelmat tällä erää kiinnostavat on ehkä Gracie Gold ja tietty Kiira jos/kun palaa. En tiedä johtuuko siitä että Kiira ja nämä muut vanhemmat luistelijat ovat olleet jossain määrin samaa ikäluokkaa, niin nuo 16- vuotiaiden esitykset ei sitten oikein jaksa kiinnostaa- onhan ne kyllä monesti ns. objektiivisestikin katsottuna huomattavasti tylsempiä kun ei ole niin paljoa sisältöä ja tulkintaa vaan painetaan menemään naama peruslukemilla. Sekin on kyllä yksi syy ettei niitä suomalaisia enää ole realistisesti mitaleja tavoittelemassa, ainakaan tällä hetkellä. Ja vaikken ole ikinä mikään tosifani ollut enkä juuri hyppyjäkään erota toisistaan, niin kyllähän ne ohjelmat tuntuu viime vuosina olleen luokkaa "kaikki täsmälleen samanlaisia, vain taustamusiikki vaihtuu, pisteiden maksimoinniksi tungettuna täyteen mahdollisimman epäluonnollisia asentoja ja käsiliikkeitä ja vartalonnykäyksiä, useat kaatumiset lähestulkoon pakollisia ja 75 kertaa kaaduttuasi voit silti voittaa 30 pisteen marginaalilla, samat tyypit koko ajan palkintopallilla)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on tuo ikäjuttu, suht omanikäisten luistelijoiden urien seuraaminen on ollut mielenkiintoista ja on ollut hienoa kun aina vuodesta toiseen on heidät kisoissa nähnyt ja vähän kuin kasvanut heidän kanssaan. Nyt onkin tosi vaikeaa alkaa kannustamaan jotain 15-vuotiaita, jotka omaan makuun näyttävät luistelijoina niin nuorilta ja raakileilta.

   Poista
 6. Itse olen suurinpiirtein Elina Kettusen ja Susanna Pöykiön ikäluokkaa, joten tässä on vuosien aikana joutunut jo useampaan kertaan kokemaan luistelijasukupolvien vaihdoksen. Silti minua on aina säväyttänyt eniten aikuismaisemmat luistelijat, tai vähintäänkin sellaiset nuoret luistelijat, jotka löytävät esiintymiseen syvyyttä. Onhan ne todella varmat hypyt ja ylinotkeat piruetit upeita katsottavia, mutta saako niistä ohjelmista sellaista elämystä... itse en oikein saa. Esim. tästä syystä en ole mikään Lipnitskaian suuri fani, vaikka hän ihan älyttömän taitava luistelija onkin.

  Naisista odotan tietysti eniten kuin kuuta nousevaa Kiiran saapumista jäille. Voi että kun se nainen säästyisi nyt vammoilta ja sairauksilta! Muita kiinnostavia nimiä naisissa ovat mm. Ashley Wagner, Gracie Gold ja Viktoria Helgesson. Saisipa Viktoria ohjelmiinsa vähän uutta puhtia, hän on kuitenkin ihanan elegantti luistelija! Mikähän Valentina Marchein tila nyt on? Aikooko hän tosiaan osallistua sekä yksinluisteluun että pariluisteluun? Mielenkiintoista on myös Venäjän naisten (tai voisi kai sanoa tyttöjen) huikean korkea taso. Junnuissa on neljä hurjan kovaa nimeä (Medvedeva, Sakhanovich, Proklova, Sotskova - vuoden päästä seniori-ikäisiä), mutta senioreissakin on Tuktamisheva, Sotnikova, Pogorilaya, Lipnitskaya, Leonova, Radionova, Gosviani... heistä omat suosikkini ovat Radionova ja Sotnikova. Mitäköhän muuten kuuluu muutama vuosi sitten mainiosti pärjänneelle Polina Korobeynikovalle?

  Mutta on kyllä totta, että monta hienoa nimeä on tänä vuonna jäänyt pois. Ehkä liiankin monta. Ja voittajaksi selviää se, jolla on eniten kierroksia ilmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Ashley, Valentina, Kiira ja Viktoria ovat kaikki jo sellaisia kypsiä luistelijoita joiden tulkintaa on hieno katsella! Valentina Marchei on harmillisesti jäänyt aina pois tärkeimmiltä palkinnoilta ja nytkin tilanne näyttää heikolta kun uusi parempia hyppääjiä tulee koko ajan. Senpä takia Marcheilla ei ole juuri mitään hävittävää, vaikka vaihtaisikin pariluisteluun, Hotarek on kuitenkin huippuluistelija ja yhdessä he voisivat päästä EM-kisoissa jopa mitaleille. On mahtavaa että Valentinalla on yhä motivaatiota jatkaa! Viktoria puolestaan on tosi usein kisoissa mokaillut hypyissä ja veikkaan, että Tukholman EM-kisojen jälkeen hän lopettaa, hieno luistelija mutta harmillisesti ei hänkään ole täydellistä läpimurtoa tehnyt.

   Venäjältä tulee jo niin paljon noita uusia nimiä, että olen jo seonnut nimissä ja laskuissa. :D

   Poista
 7. Heh, minä päätin oikein ottaa asiakseni kesällä tutustua näihin junnunimiin, kun kuitenkin vuoden päästä ovat ikänsä ja taitojensakin puolesta valmiita senioreihin. Tämän syksyn junnu-gp:ssä ovat kilpailleet jo Evgenia Medvedeva (viikko sitten Ranskalssa, voitti kisan) ja nyt tänä viikonloppuna Sloveniassa Serafima Sakhanovich, molemmat ihan uskomattoman lahjakkaita ja taitavia. Molemmat toki vielä nuoria tyttöjä, eikä pysty sanomaan, mitä iso paha puberteetti tuo heille tullessaan. Elizaveta Tuktamyshevallahan se iski pahasti. Hän muuten tulee Finlandia Trophyyn, hieno juttu! Toivottavasti nyt olisi jo tasaisempi kausi ja toivottavasti hän jättäisi ne mustat trikoot pois. :D

  Mielenkiintoista nyt Finlandia Trophyssa nähdä, miten Ljubovilla ja Jennillä alkaa seniorikilpailut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Jennillä meni hienosti viime viikon JGP-kisat Sloveniassa. Lyhkäri huonosti, mutta vapaaohjelma (hieno flippi ja lutz!) oli tosi onnistunut! Kunpa nämä nuoret eivät ottaisi liikaa paineita Finlandia Trophyssa kun kisaavat ekaa kertaa kovia kv.nimiä vastaan. En tiedä miksi on niin että ekat kv. kisat tuntuvat suomalaisluistelijoilla yleensä menevän mallikkaasti (muistelen mm. Turkkilan debyyttiä arvokisoissa), mutta heti kun paineita alkaa olla vähänkin enemmän, ihan peruskolmoishypytkin takkuavat. Henkisen puolen juttuja...

   Poista