torstai 16. helmikuuta 2012

4CC: Chan vs. Takahashi

Viime viikonloppuna järjestetyt Four Continents-kilpailut antoivat osviittaa tulevia MM-kisoja varten. Etukäteen mielenkiintoisimmat kohtaamiset olivat miesten sarjassa, jossa kohtasivat Kanadan Patrick Chan ja Japanin Daisuke Takahashi sekä tietysti jäätanssi, jossa Kanadan Virtue/Moir saivat vastaansa ykköshaastajansa USA:n Davis/Whiten.

Miesten kisassa tasaiseksi veikattu mittelö näytti ratkenneen jo lyhytohjelmassa. Patrick Chan kaatui ensimmäisen hyppynsä, neloistulpin, mutta tekninen paneeli ei kuitenkaan nähnyt, että kyseessä olisi ollut kaatuminen, eikä veloittanut siitä pistettä. Kaatuminen määrittellään niin, että siinä luistelijan paino ei enää ole jaloilla/terillä. Alla olevasta videosta voi katsoa kaatumisen ja päätellä itse, nojaako Chan käsiinsä vai ei.


Patrick Chan edustaa luistelutyyliä, jota pidetään nykyisen pistejärjestelmän ideaalina. Hänellä on luistelussaan erittäin syvä kaari, joskus jopa niin syvä, että hän kaatuu askelissaan. Kahden puhtaan ohjelman  näkeminen Chanilta on harvinaista, sillä hänellä on tapana kaatua vähintään kerran tai pari ohjelmiensa aikana. Se ei kuitenkaan haittaa tuomareita, jotka suorastaan kaatavat hänelle pisteitä. Mies on jo muutamaan kertaan tehnyt maailmanennätyspisteet, viimeksi Kanadan omissa mestaruuskisoissa, joissa hän onnistui täydellisesti molemmissa ohjelmissaan. Hyppyjen kaatumiset eivät siinä mielessä haittaa Chania, että ne eivät vaikuta hänen komponenttipisteisiinsä, jotka ovat maailman huippua. Lisäksi hän lähes aina tekee hyppyihinsä täyden rotaation, josta syystä hän ei menetä hypyn perusarvoa.

Japanin Daisuke Takahashi yritti vapaaohjelmassaan vastata Chanille mm. tekemällä neloistulpin, joka tosin tule kahdelle jalalle alas:
Vaikka taiteellisuudessaan Takahashin ohjelma peittoaakin Chanin, miesten välinen piste-ero kasvoi lopulta noin kolmeenkymmeneen!

Periaatteessa siis kukaan ei uhkaa Chanin kultamitalia tulevissa MM-kisoissa, sillä vaikka hän kaatuisikin muutaman hypyn, se ei välttämättä merkitse pisteissä paljoa. Onhan Chan mm. voittanut GP-kisan kaatumalla kolme kertaa ohjelmassaan, kun muut ovat luistelleet puhtaasti. Miestä pidetään ylivoimaisena suosikkina kultaan myös Sochissa, mikäli hän vain pysyy terveenä ilman loukkaantumisia.

Takahashi myönsi Japanin lehdistölle, että hänen on tehtävä paljon työtä kuroakseen tuon piste-eron kiinni ja se ei välttämättä ole mahdollista tällä kaudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti