torstai 17. toukokuuta 2012

Liian vanha luistelijaksi?

Yksi yleisimmistä taitoluisteluun liittyvistä kysymyksistä on se, onko liian myöhäistä aloittaa luistelu jos on X vuotta vanha?

Vastaus: Ei ole. Taitoluistelua ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa. Vielä joitakin vuosia sitten tilanne oli toinen, seuroilla ei ollut tarjota ryhmiä aikuisille ja aloitteleville nuorille. Nyt lähes joka seurasta löytyy aikuisluisteluryhmiä eri tasoisille. Lisäksi vain harrastusmielessä lajia kokeileville tai jatkaville nuorille on omia ryhmiä. Aloittelevan aikuisen tai nuoren kannattaa kuitenkin varautua siihen, että taitoluistelu on lajina vaativa ja monet yksinkertaisiltakin näyttävät liikkeet ovat vaikeita toteuttaa ja vaativat paljon harjoittelua onnistuakseen. Kehittyminen on siis hidasta tai ainakin hitaampaa kuin lapsilla. Esimerkiksi perus sirklauksen oppimiseen, niin että se näyttää sujuvalta, voi mennä vuosi. Eli siis suuria tavoitteita itselleen ei kannata asettaa. Mutta kehitystä kuitenkin tapahtuu aina! Haastellista on myös tasapainon löytäminen jäällä ja aluksi kannattaakin varautua kaatumisiin, mustelmiin ja pieniin tai suurempiinkin vammoihin.
Kun luistelussa on oppinut tasapainon löytämisen ja ei enää tarvitse pelätä kaatumista, muuttuukin se rentouttavaksi ja myös piristäväksi harrastukseksi, joka antaa paljon. Vauhtia ja ajatusten tyhjentymistä ei voi korvata mikään muu laji.

weheartit


Aikuisille luistelijoille on tarjolla myös kilpailuja! Esimerkiksi aikuismuodostelmajoukkueet ovat hyvinkin suosittuja ja heillä on kilpailuja useamman kerran vuodessa, kauden huipentaviin SM-kisoihin saakka. Aikuismuodostelmissa on usein monentasoisia luistelijoita, toiset ovat harrastaneet lajia lapsuudesta lähtien, toiset taas ovat aivan untuvikkoja. Muodostelmaa harrastaessa perusluistelutaito kehittyykin nopeasti, sillä lajissa keskitytään lähinnä perusluisteluliikkeisiin. Myös yksinluistelussa on mahdollista kilpailla aikuisena. Esimerkiksi viime vuoden epävirallisiin aikuisluistelijoiden MM-kisoihin lähti Suomestakin edustusta. Eli mitalitavoitteitakin voi aikuisena itselleen asettaa, kehittymistavoitteiden lisäksi!


weheartitToinen kysymys, jonka usein myös kuulee on se, onko liian myöhäistä aloittaa luistelu X-vuotiaana, jos haluaa menestyä SM- tai MM-tasolla?

Vastaus: Se että kirjoittaja on osannut itse kirjoittaa kysymyksen, kertoo jo, että valitettavasti myöhäistä on. Jos luistelussa haluaa kisata vakavissaan, on parempi aloittaa aikaisin eli 3-4 vuotiaana, kuin liian myöhään. Jo 7-vuotiaat ovat liian vanhoja moniin seuroihin, joissa tähtäimenä on kilpailut. Useissa seuroissa tuijotetaan enemmän luistelijan ikää kuin osaamista. Jos luistelija koetaan yli-ikäiseksi, häntä ei enää oteta mukaan seuraavaan tasoryhmään. Maailmalla on kuitenkin esimerkkejä, että luistelussa on mahdollista kehittyä ja menestyä, vaikka on aloittanutkin "vanhana". Esimerkiksi Johnny Weir, joka aloitti 12-vuotiaana ja saavutti urallaan mm. MM-pronssia. Tuorein 13-vuotiaana aloittanut on ranskalainen Chafiq Besseghier, joka oppi vuoden sisällä kaikki kaksoishypyt ja edusti maataan viime kevään EM-kisoissakin. Erityisesti poikien kohdalla voisi olla mielestäni hyvä, että myös tavallista vanhempiakin otettaisiin mukaan tavoitteellisiin ryhmiin, sillä heidän joukossaan voisi olla hyviä lahjakkuuksia, jotka kiinnostuvat lajista vasta myöhemmällä iällä. Myöhemmin aloittaneet voivat säästyä myös monilta vammoilta ja pystyvät luistelemaan pidempään, esim. ensi kaudeksi paluuta suunnitteleva nyt 27-vuotias Weir on kertonut, että hänen kroppansa on hyvässä kunnossa, sillä hän on luistellut kymmenen vuotta muita vähemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti