sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Worlds 2013: men part 2

No niin, olen nyt yrittänyt toipua tuosta miesten kisasta. Se ei noussut miksikään suureksi klassikoksi, vaan vain muutama mies pysyi pystyssä tai helpottamatta hyppyjä koko ohjelman ajan. Tuntuu että nykyinen neloishyppytrendi yhdistettynä vaativiin siirtymä-, askelsarja-, ja piruettivaatimuksiin vie todella paljon voimia miehiltä ja lähes kaikki olivat aivan puhki suorituksensa jälkeen. Patrick Chanin voitto ei ollut minulle mikään yllätys, onhan sama jo toistunut kaksi kertaa aiemmin MM-kisoissa ja nyt kun kisat olivat Kanadassa, niin olihan isäntämaalle pakko saada kultamitali. Patrickin voitto pedattiin jo lyhytohjelmassa, jossa hän sai maailmanennätyspisteet ja sellaisen kaulan muihin, että voitto oli varma. Hienoa, että Javier Fernandez nousi palkinnoille, vaikka hänenkin ohjelmansa eivät olleet mitään huippuja. Yuzuru Hanyun luistelun oli kaukana hänen parhaasta menosta, hän oli kuin kala kuivalla maalla ja haukkoi happea koko ohjelmansa ajan. Tuo hengästyminen haittaa mielestäni esittämispuolta ja alan vain jännittämään miten hän jaksaa painaa ohjelmansa loppuun. 

Oli ikävää mitä tapahtui ranskalaisille suosikeilleni Brian Joubertille ja Florent Amodiolle. Amodio kertoi ranskalaisessa haastattelussa että hän ei ollut valmis kisoihin: "En ollut valmis fyysisesti enkä henkisesti. Oli lähes mahdoton tehtävä tulla tänne. Minulla on loukkaantuminen, lihakseni ovat niin kireät että en edes pystynyt kumartamaan. Kroppani vain sanoi stop. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, en voi tehdä sille mitään. Minun pitäisi levätä sillä, ensi vuosi on hyvin tärkeä." Amodion kaatuminen lyhytohjelman piruetissa oli yksi dramaattisimmista kaatumisista kisoissa (myös Kawaguti/Smirnovin törmääminen laitaan oli aikamoista. Onko pakko pitää kisoja NHL-kokoisella jäällä?) ja kun hän urheasti jatkoi sambaamista ohjelman lopussa oli minulla kyyneleet silmissä. Tuomarit puolestaan tuhosivat Joubertin kisan. Onpa mukavaa että tekninen paneeli ottaa jonkun luistelijan silmätikukseen ja toisia katselee läpi sormien (esim. Kevin Reynolds lyhytohjelmassa). Joubert ei ole koskaan ollut mikään tuomariston suosikki, mutta puhtaan suorituksen tiputtaminen kymmenenneksi on liikaa! Nipottajaraati downgreidasi mm. Brianin neloishypyn ja kolmoisaxelin ja vaikka mitä. En edes jaksa ymmärtää. Brian itse onneksi ei ottanut asiaa liian vakavasti. Tuossa samaisessa haastattelussa hän sanoi: "Olen hyvin tyytyväinen ohjelmaani, kisaani ja siihen että kilpailin sisulla ja sydämelläni. Luulin että minut palkitaan...Yleisö sekä oma suoritukseni palkitsi minut. Tuomarit eivät, ei se mitään. En välitä, koska valmistaudun vain olympialaisiin. Viimeiseen kilpailuuni minulla on kaksi hyvää ohjelmaa." Nämä olivat Brianin ja myös Daisuke Takahashin viimeiset MM-kisat ja molemmat on kutsuttu myös esiintymään illan gaalaan. Hyvä kunnianosoitus heille!

Takahashi ei pystynyt parhaimpaansa, hänen polvi ym. vaivat ovat vieneet miehestä parhaimman terän. Hopeaa ottanut Denis Ten puolestaan yllätti minut täysin! Varsinainen musta hevonen. 




Sorry this post is only in Finnish, I'm too tired to write a translation. But in short. Patrick's victory wasn't a surprise, Denis Ten's placement was. It was sad to how the judges treated Joubert, it was tough for Amodio and Takahashi. And I'm happy for Javier :)

14 kommenttia:

  1. Olen todella kyllästynyt siihen, että Patrick Chan voittaa vuosi toisensa jälkeen epäonnistuneilla suorituksilla. Toivottavasti tuomaristo on ensi vuoden olympialaisissa ajantasalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko että on, sillä tämän koko olympiaadin he ovat suosineet Chania ja kaikki tähtää sihen, että hänestä tulee olympiavoittaja.

      Poista
  2. Niin. Huiputkaan (Chan, Kostner ym kumppanit) eivät aina ole parhaimillaan, ja se kyllä mielestäni näkyy usein myös komponenteissa, ja kyllä silloin pitää uskaltaa myös vähentää reilusti pisteitä.
    Mutta kyllä Joubertin meno on kankeaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinnäkin Joubert sai hyvät komponenttipisteet (viidenneksi parhaat), hänen sijoitukseensa vaikutti tekninen paneeli joka downgreidasi hyppyjä sekä Joubertin zayak-säännön rikkominen. On totta, että hän ei ole niin notkea ja taipuisa luistelija mitä nykysäännöt kannattavat, mutta pidänkin juuri hänen sporttisuudestaan ja vahvasta esiintymistyylistään.

      Tuomarit usein pitävät huippuja pystyssä myös GOE-pisteiden avulla vaikka jonkin verran sitten komponentteja vähentäisivätkin. Olen lukenut viikonlopun aikana niin paljon analyysejä miten pistejärjestelmää pystyy ns. manipuloimaan, että taidan tehdä siitä vielä oman postauksenkin.

      Poista
  3. Tarkoittaako Juulian sijoitus sitä, että Suomella ei ole yhtään paikkaa ensi vuoden MM-kisoissa? Vai jaetaanko syksyn Oberstdorfin kilpailussa paikkoja olympialaisten lisäksi myös MM-kisoihin?

    Tämä on mielestäni järjetön systeemi, koska tilanne voi vuodessa muuttua paljon. Mieluummin jokaisella maalla voisi olla mahdollisuus lähettää kolme luistelijaa kisoihin edellyttäen, että luistelijat ovat ylittäneet tarvittavan pisterajan kauden aikana ISU:n kilpailuissa. Pisterajaa voisi vaikka nostaa vähän korkeammaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MM-kisoihin on mielestäni kaikilla mailla automaattisesti yksi paikka, jos luistelija vaan kauden aikana ylittää minimipisterajan. Eli kyllä ensi vuodeksi on yksi paikka tarjolla naisissa, miehissä ja jäätanssissa jos he vain saavuttavat pisterajan. On muuten mielenkiintoista jatkaako Kiira Sotsin jälkeen.

      Poista
    2. Toivottavasti Kiira kuntoutuu ja jatkaa olympialaisten jälkeen. Onko Kiiran kuntoutumisesta tällä hetkellä tarkempaa tietoa?

      Onkohan Suomi hakenut EM- tai MM-kisoja? Susanna Rahkamo-Kokko jossain vaihessa taisi puhua kisojen hakemisesta. Olisi upeaa saada MM-kisat Helsinkiin!

      Poista
    3. Kiira on postaillut Instagramiin lomakuvia jostain paratiisisaarelta, joten hän taitaa vain lomailla tällä hetkellä :D varmaan jalan kuntoutuminen selviää sitten kun hän taas alkaa treenamaan täysillä.

      Olisi upeaa jos Suomi saisi jotkin arvokisat. MM-kisakaupungit vuosiksi 2014 ja 2015 on jo päätetty ja 2016 kisat on kai menossa USA:n. Eli seuraava vapaa vuosi olisi 2017. Luulen, että kisoja yritetään kyllä saada tänne mutta halukkaita järjestäjiä on paljon.

      Poista
  4. Brianin kohtalo kyllä harmittaa!!! En olisi ajatellut, että vielä tuollakin tasolla tuomarit pystyvät manipuloimaan pisteitä, mutta uskottava se on - valitettavasti. Olen sinisilmäisesti uskonut, että ISU -arvostelu on suht reilu, mutta tottahan tuomarit pystyvät pelaamaan laatupisteillä ja muilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Brian ei hirveästi enää jaksa välittää. Ikävää, että hän on nyt kahdesti peräkkäin menettänyt mitalimahdollisuudet tuomariston takia. Mutta vaikuttaa siltä, että hän nauttii eniten yleisön tuesta ja siitä että on löytänyt uudestaan tuon ilon luistella. Hän ei enää jäädy kisoissa kuten niin monesti ennen, alan jopa uskoa siihen, että Sotshin kisat sujuvat häneltä hyvin ja Brian pääsee vihdoin olympiakisojen niskan päälle ;)

      Poista
  5. Arviointia naisten kisasta? Oli kyllä upeaa katsottavaa tuo Denis Ten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin tehdä naisten kisasta vielä jonkun postauksen, jos ehdin. Yuna oli tosi ylivoimainen!

      Poista
    2. Nimenomaan! Huikea paluu takaisin arvokisajäille! Asadan kolmoiskolmois yhdistelmän puuttuminen oli yllätys samoin venäläisten "huono" menestys! Onhan olympialaiset alle vuoden päästä heidän maaperällään! Lipnitskaijakin on päivän liian nuori osallistumaan kilpailuihin :(

      Poista
    3. Ehkä ensimmäiset aikuisten MM-kisat olivat venäläisille kuitenkin liikaa paineiden osalta. Nyt jäi kolmas olympiapaikkakin saamatta. Mutta Yunan ylivoima ja varmuus oli sitä luokkaa, että toinen olympiakulta on hyvin todennäköinen. Asadan kolmoisaxel on melko riskinen, koska se downgreidataan niin usein, joten pelkästään siihen hän ei voi olympialaisissa luottaa.

      Poista