tiistai 5. helmikuuta 2013

Guide to PCS: Transitions

Siirtymät eli transitions ovat nykyisessä CoP-pistejärjestelmässä tärkeitä. Niitä arvioidaan sekä PCS-puolella ja ne vaikuttavat myös teknisiin pisteisiin, sillä siirtymät ennen tai jälkeen elementtien lisäävät GOE-pisteitä. Siirtymien ottaminen näin vahvasti mukaan nykyiseen arvostelujärjestelmään on osaltaan muokannut luistelua paljon. Erot aikaisempiin 6.0-järjestelmän ohjelmiin ovat valtavia. Nykykatsojan silmiin pistää tuo aikaisemmin lähinnä sirklauksesta koostuneet siirtymät elementtien välillä, nyt ohjelmat ovat usein täyteen pakattuja erilaisista vaikeista siirtymistä.


Transitions are very important in the current judging system. They are evaluated in PCS and they also affect on technical score because transitions before and after the elements add GOE-points. The emphasis on transitions had molded the current figure skating style alot. The difference between old 6.0 programs and today's programs are huge. When the skaters used to just were circling  around the ice, now the programs are full of transitions.


Chan = transitions. Photo: Fuentes/Reuters

Siirtymät voivat olla askelsiirtymiä, vartalon liikehdintää sekä elementtejä, joita käytetään vain siirtyminä. Niiden pitäisi olla linkitettynä saumattomasti toisiinsa sekä varsinaisiin elementteihin ja niistä pois tuloon.

Transitions can be foot work, body movements and non listed elements. They should be linked seamlessly to each other and to the listed elements.




Ensiksi tarkastellaan jalkatyöskentelyä ja askelsiirtymiä. Ne koostuvat askelista, käännöksistä ja suunnan vaihdoksista. Videolla käytetään esimerkkinä ketäs muutakaan kuin Patrick Chania, jonka koko ohjelma on täynnä erilaisia askelsiirtymiä.

Footwork transitions are made of steps, turns and directions. In the video they use Chan as a demonstartion of footwork. His program is full of them!




Siirymät voivat olla myös koko vartaloa hyödyntäviä, kuten erilaisia liukuja. Niissä käytetään mm. käsiä, päätä ja jalan asentoja ja tehdään eri suuntiin (taakse, eteen, myöstä- ja vastapäivään)

Skating movement transitions use body more widely. They are for example ina bauers and hydroglading (my favorite!) They are used in different directions, too.





Siirtymät, joissa käytetään vartalon liikehdintää. Videolla mm. Laura Lepistö on otettu demonstroimaan näitä liikkeitä. Erityisesti käsivarsien ja pään liikehdintä musiikin tahtiin on tässä osiossa oleellista. Taas yksi osa-alue, joka osaltaan on lisännyt tätä käsien "heiluttelua" nykytaitoluistelussa, jos verrataan vanhan pistejärjestelmän aikaisiin ohjelmiin.

Body movement transitions. Laura Lepistö and Carolina Kostner demos these arms and head movements. Once again the arm movements are emphasized  If you compare the old 6.0 programs, they didn't move their hands nearly as much as now.




Miten suomentaisin non-listed elements? Siirtymiksi tarkoitetut elementit? Niitä ovat siis erilaiset hypähdykset; wolliet, valssihypyt, kasakkahypyt jne.

Non listed elements are for example wollies, butterflies, split jumps etc.




Siirtymien arvostelussa otetaan huomioon vaihtelevuus, vaikeus, monimutkaisuus ja laatu. Kaikkia edellämainittuja siirtymätyyppejä tulisi käyttää, jotta vaihtelevuus krtiteeri täyttyisi hyvin. Vaikeus on vaikeiden askelsiirtymien käyttöä yhdessä koko vartalon liikehdinnän kanssa. Myös eri siirtymien vaikeusaste huomioidaan, esim. vaaka on helpompi kuin ina bauer-liuku. Videolla verrataan helppoja ja vaikeita siitymiä ja näytetään koko vartalon käyttöä siitymien yhteydessä.

When judging the transitions the variety, difficulty, intricacy and quality are taken into consideration. All of the transition elements should be used so that the transitions would have variety. Difficulty is the use of difficult foot work with simultaneous use of different body parts. They video demonstrated this and also compares easy transitions to more difficult ones.




Siirtymien tulisi sulautua teknisiin elementteihin, esim. ennen ja jälkeen hypyn.

Intricacy; the transitions linked into and out of listed technical elements.



Laadussa huomioidaan siirtymien sopiminen musiikkiin ja liikkeiden puhtaus. Jäätanssissa ja pariluistelussa siihen kuuluvat myös liikkeiden unison; että ne näyttäisivät siltä kuin tekijänä olisi vain yksi.

Quality is the cleanliness of movement and co ordination with the music chosen. In ice dance and pair also the unison is part of this criteria.


4 kommenttia:

  1. Hei, ihan toisesta aiheesta kysymys. Voikohan Four Continents kisoja katsoa jostain ilmaiseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, Eurosport 2 näyttää kisat. Kanava näkyy ilmaiseksi netissä. Lähetysajat ja linkit:
      http://hotbladeshotpassion.blogspot.fi/2013/02/2013-four-continents-championships-tv.html?m=1

      Poista
    2. Kiitos tiedosta! Onkohan Patrick Chan loukkaantunut vai miksi hän ei osallistu?

      Poista
    3. Chan on ihan kunnossa, mutta ei halua kohdata Takahashia ja Hanyuta heidän omalla maaperällään ennen MM-kisoja. Lisäksi varmaan matkustus ja aikaerot rasittaisivat sen verran, että on ajatellut olevan parempi pysyä kotona ja harjoitella.

      Poista