lauantai 13. lokakuuta 2012

Guide to PCS: Skating Skills

Mitä ovat komponenttipisteet, nuo mystiset ja subjektiiviset pisteet, joista monet luistelua seuraavat usein kiistelevät. Miten niitä arvostellaan?
Viimeaikoina FSU:ssa on keskusteltu komponenttien arvostelusta ja siitä, onko oikein että yhä kilpailevia luistelijoita käytetään esimerkkeinä tuomarikoulutuksessa hyvistä ja huonoista komponenttien toteutuksista. Mielestäni kilpailevien luistelijoiden käyttäminen on melko kyseenalaista ja varmasti videomateriaalia löytyisi paljon jo uransa lopettaneistakin. Näiden keskustelujen kautta löysin kuitenkin youtube-linkin videoihin, joita ISU on julkaissut DVD:n muodossa. Videoissa kerrotaan miten jokaista komponenttia tulisi arvioida ja mitä osa-alueita arvostelussa tulisi huomioida. DVD on suunnattu tuomareille, mutta on hyvää ja avartavaa katsottavaa mielestäni kaikille, jotka seuraavat lajia ja myös harrastavat sitä.

Warning, this is an educational post! What are PCS, those subjective and mysterious points of which almost all the skating fans argue? How are they evaluated?
Lately there has been a lot of discussion on FSU about judging the components and if it's right that still eligible skaters are used as examples in the videos when the judges are being trained. In my opinion it is very questionable, there would be a lot of examples of skaters who are already retired. Anyways, these discussions helped me to find very interesting videos on Youtube - they are part of a DVD  targeted to judges to show how to evaluate each component. The DVD is released by the ISU. I think these videos are very good and interesting material for also the fans and people who skate as a hobby, since they help to understand the PCS better.


Balance is a part of Skating Skills


Komponenttipisteet muodostuvat siis viidestä eri osa-alueesta: koreografiasta (choreography), luistelutaidosta (skating skills), esityksestä (performance & excecution), siirtymistä (transitions) ja tulkinnasta (interpretation).
Jokainen komponentti pitää sisällään lisää eri osa-alueita, joista siis muodostuvat komponentin pisteet.

Koska komponentteja on näin paljon, ajattelin tehdä jokaisesta oman postauksen. Termit olen suomentanut vapaasti itse, en ole käynyt mitään varsinaista ISU:n tuomarikoulutusta, vaan johtopäätökset ja kuvaukset on kirjoitettu siis ISU:n koulutusvideoiden ja sen julkaisemien dokumenttien perusteella.


There are five kinds of program components: choreography, skating skills, performance & excecution transitions and interpretation. All of these components consist of several sub-components or criteria. Together those sub components create the evaluation of a component.

Because there are so many of those components, I've  decided to make a series of posts of them. I am not a trained judge (is this a surprise for you?), so I have made the comments and conclusions based on the ISU's training video and the documents it has released.



Ensimmäisenä otan käsittelyyn luistelutaidot eli Skating Skills. Luistelutaitoja arvioitaessa otetaan huomioon seuraavat kriteerit:

First I'm going to talk about Skating Skills. They consist of five different criteria:

  • Tasapaino / Balance
  • Flow / Flow
  • Varmuus / Sureness
  • Vauhti /  Speed
  • Suunta / Direction

Luistelutaidoilla tarkoitetaan luistelun yleistä laatua: kaaren hallintaa ja liukua jäällä, tekniikan selkeyttä ja vaivatonta voimankäyttöä vauhdin kiihdyttämisessä ja vaihtelussa. Yhden jalan luistelu tulisi olla hallussa, kahdella jalalla ei saisi paljoa luistella. Pareissa ja jäätanssissa molempien tulisi olla yhtä hyviä teknisesti ja unisonissa. Jäätanssissa katsotaan myös jään kattavuutta.


Definition of over all skating quality:  edge control and flow over the ice surface demonstrated by a 
command of the skating vocabulary (edges, steps, turns, etc), the clarity of technique, and the use of 
effortless power to accelerate and vary speed. Mastery of one foot skating, no over use of skating on two feet. Pair Skating and Ice Dancing: Equal mastery of technique by both partners shown in unison. Ice Dancing: the ice coverage is important.


Tasapaino eli Balance koostuu polvien rytmillisestä liikkeestä ja jalkatyön tarkkuudesta. Luistelija osaa käyttää terää oikein eteen- ja taaksepäin luistelussa ja terän käyttö vauhdin muodostamisessa on vähäistä. Tasapainoon kuuluu myös vartalon hallinta ja pari- sekä jäätanssissa nostot. Myös erilaiset vaativat liu'ut kuvaavat luistelijan tasapainoa.


Balance, rhythmic knee action, and precision of foot placement. Skater knows how to use the blade right when going backwards and forwards. The use of the toe picks is minimal when trying to get speed. In pairs skating and ice dance the different lifts are also part of the balance. Correct body alignment is also part of the balance as well as difficult slides (watch Jeffrey Buttle demonstrating one).







Sitten tuo flow,  sen määritelmiä ovat kevyet, tasaiset ja puhtaat potkut, hyvä ryhti ja polvi- ja nilkkatyö. Luistelu näyttää vaivattomalta ja rennolta ja kiihdytykset ovat helppoja ja nopeita. Eli periaatteessa luistelu näyttää vain soljuvan eteenpäin ja on liukuvaa, luistelijan ei tarvitse ottaa paljon potkuja pitääkseen vauhtia yllä.

Flow and effortless glide: Rhythm, strength, clean strokes, and an efficient use of lean create a steady run to the blade and an ease of transfer of weight resulting in seemingly effortless power and acceleration.






Varmuus: Luistelu ei saisi näyttää työläältä ja luistin ei saisi raapia jäätä. Liu'un pitäisi olla suoraviivaista eikä haparoivaa, kaarella pitäisi pysyä olemaan kauan. Voi sitä nuorta tyttöä joka on joutunut esimerkiksi epävarmasta luistelijasta :( Emmeköhän kaikki osaa kuvitella mitä se on.


Sureness: Cleanness and sureness of deep edges, steps, and turns. The skater should demonstrate clean and controlled curves, deep edges, and steps. Oh that poor girl who is selected to demonstrate an unsure skater :( 






Vauhti : Vauhtia arvioidessa huomioidaan se, kuinka nopeasti luistelija pääsee vauhtiin eli mahdollisimman vähäisillä potkuilla/sirklauksilla ja kuinka suuren alueen jäästä tuon vauhdin saavuttaminen vie.


Speed: Varied use of power/energy, speed, and acceleration. Variety is the gradation – some of which may be subtle. Basically how much ice coverage the skater needs to get a top speed and how many strokes is needed to get that speed.





Suunta: Vastapäiseen suuntaan luisteleminen, kuin mihin hyppää, on vaikeaa ja sitä arvostetaan. Luistelijan tulisi luistella/tehdä kaaria moniin eri suuntiin, se lisää vaikeutta.


Direction: Multi directional skating. Includes all direction of skating:  forward and backward, clockwise and counterclockwise including rotation in both directions.






Monien mielestä sen, jos luistelija kaatuu useasti hypyissään, tulisi vaikuttaa Skating Skills-pisteisiin. Ajatuksena on, että luistelutaidot eivät silloin olisi huippuluokkaa. Edellä olevien videoiden perusteella Skating Skills ei kuitenkaan kuvaa hypyissä ja muissa elementeissä onnistumista (sitä varten on GOE, josta voisin myös tehdä jossain vaiheessa oman postauksen sekä vähennykset), vaan perusluistelutaitoa, liukua, vauhtia ja terän käyttöä. Se mihin kaatumiset Skating Skillseissä voisi vaikuttaa on tuo flow sekä Balance. Ohjelman flow katkeaa kun epäonnistumisia tulee, esimerkkinä videossa oli näytetty jopa hypyn alastuloa piikeille flown katkaisijana sekä tietysti tasapainon katoamisena. Flow ja Balance kuitenkin muodostavat vain kaksi viidestä luistelutaitoja kuvaavasta osa-alueesta, joten se ei ole täysin ratkaiseva Skating Skills pisteitä annettaessa.

Toinen mielenkiintoinen huomio on se, että periaatteessa koreografialla pystyy vaikuttamaan Skating Skills-pisteisiin. Jos otetaan hypoteettinen tilanne, jossa on kaksi perusluistelutaidoiltaan yhtä hyvää luistelijaa, mutta toisen koreografiassa on esim. tuollainen Jeffrey Buttlen Balance-videossa demonstroima tasapainoa vaativa liuku siirtymänä sekä erisuuntiin tehtyjä kaaria ja luistelua, niin periaatteessa tämän luistelijan tulisi saada korkeammat pisteet. Koreografia (ja täten myös osaava koreografi) vaikuttaa paljon myös muihin komponenttipisteisiin, mutta siitä lisää tulevissa postauksissa.

People often say that if a skater falls multiple times during the program it should affect on his/her Skating Skills. That the Skating Skills can't be good if the skater can't land the jumps. Based on these videos, that is not what the Skating Skills directly measure (there is the GOE for that and the deductions) but how good is the use of blade, glide and speed. I think falls affect on Flow and Balance but they are only two of the five criteria when evaluating the Skating Skills, so they are not totally crucial. 

Also, it is interesting that the choreography can affect on Skating Skills. If there is two equally good skaters, but the other skater has a choreo with transitions of balance required moves (a la Jeffrey Buttle) and multi directional skating, basically he/she should get better Skating Skills points. The choreography (and a good choreographer) plays essential role in the other components, too, but I will go into them in the future postings.

6 kommenttia:

  1. Kiitos tästä, oli mielenkiintoista luettavaa.

    VastaaPoista
  2. You're welcome :) Tämä on kyllä tosi mielenkiintoinen aihe ja mielestäni vasta nuo alakriteerit avaavat komponentit kunnolla. Ja nuo videot olivat varsinainen aarre!

    VastaaPoista
  3. Tää oli hyvä postaus, en oo ite oikein kunnolla noita ISU-pisteitä ymmärtänyt, muita kuin tekniset, mutta juuri nuo componentit on jäänyt mietityttämään...:) Hyvä blogi!

    VastaaPoista
  4. Todella mielenkiintoista, kiitos avartavasta kirjoituksesta ja koko blogistasi yleensäkin :) Olen vasta viime aikoina löytänyt tänne ja minusta tuli heti vakiolukijasi. Odotan aina innolla uusia päivityksiä!

    VastaaPoista