maanantai 18. kesäkuuta 2012

Sääntömuutoksia

ISU:n kongressi päätti viime viikolla erinäisistä sääntömuutoksista, joista ehkä merkittävin on lauletun musiikin salliminen yksinluistelussa ja pariluistelussa. Tämä sääntö astuu voimaan kaudella 2014-2015, eli vasta olympialaisten jälkeen. Mielestäni tämä on hyvä uudistus, sillä sanat voivat tuoda ohjelmiin lisää tunnetta ja mielenkiintoa sekä nykyaikaistaa lajia. Lisäksi tämän myötä on mahdollista käyttää musiikkeja, joita ei aikaisemmin ole luistelukilpailuissa nähty ja saada myös uudistusta toisinaan melko samankaltaisiin musiikinvalintoihin. Jäätanssissa vokaalimusiikin salliminen on tuonut lajiin enemmän tarinankerrontamahdollisuuksia ja mielestäni se on ollut onnistunut ratkaisu. Esimerkiksi, mitä olisi ollut kanadalaisten Viewer ja Pojen "Je suis malade" vapaatanssi ilman sanoja?

Viewer & Poje. Photo: Reuters


ISU:n arvokisoissa ei myöskään enää ole karsintakierrosta eli kaikki osallistujat pääsevät suoraan lyhytohjelmaan. Tosin tämä tarkoittanee sitä, että karsinnan sijaan minimipistevaatimuksia kisoihin pääsemiseksi nostetaan, mikä tiputtaa osan kisaajista automaattisesti pois. Mielestäni karsintoja oli mukava katsoa ja vaikka luistelijoille itselleen on varmaan mukavampi päästä suoraan lyhytohjelmaan, tekee se lyhytohjelmista todella pitkiä katsojille ja tuomareillekin.

Muodostelmaluistelussa päätettiin järjestää junioreitten MM-kisat joka toinen vuosi ensi vuodesta alkaen. Silloinhan kisat pidetään Helsingissä. Myös elementteihin on annettu enemmän vapautta, jotta lajin viihdearvo kasvaisi.

Tarkemmin päätöksiä pääsee tarkastelemaan ISU:n sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti